De Standaard

Duif vloog amper en wordt wellicht duurste prijsbeest ooit

-

Voor een van de duiven die Gino Clicque uit Wevelgem online veilt, is al een bod binnen van 262.000 euro. Dat is 50.000 euro onder het wereldreco­rd.

| ‘Ik probeer er rustig bij te blijven’, zegt Gino Clicque (53). Hij biedt 400 duiven op het internet te koop aan. Het is een komen en gaan bij hem thuis, onder meer van Chinezen. Die zullen straks meebieden, en willen de duiven met eigen ogen zien. En dan vooral de kampioen Golden Prince, een duif uit eigen kweek en volgens de veilingbro­chure ‘een van de beste duiven ooit verkocht’.

Golden Prince vloog zijn volledige palmares bijeen in het seizoen 2014. Als eenjarige won hij de titel van Belgisch kampioen, omdat hij dat jaar telkens in de top vijf vloog op de langeafsta­ndsvluchte­n (600 kilometer) van Brive, Tulle en Limoges.

Om te vermijden dat Golden Prince ten prooi zou vallen aan een roofdier of verloren zou vliegen, hield Clicque zijn prijsduif daarna thuis om er mee te kweken.

‘Als je het zou vergelijke­n met het wielrennen, is het alsof ik op deze veiling Tom Boonen én Peter Sagan én Chris Froome verkoop’, zegt Clicque.

Het was de voorbije weken dan ook een va-et-vient van Chinezen, Japanners en Taiwanezen in Wevelgem. Met hun vertalers. Ook al heeft de veilingsit­e Chinese brochures in China verdeeld. ‘Daar leeft deze veiling echt.’

Maar waarom wil Clicque zijn prijsbeest­en kwijt? ‘Omdat ik na al die jaren eindelijk wil cashen. Mijn duiven zijn nu nog jong genoeg om mee te kweken. Dat maakt ze interessan­t voor kopers.’

‘Golden Prince heeft alles in huis om de duurste duif ooit te worden’, zegt ook Nikolaas Gysel-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium