De Standaard

Straks tweetalige lerarenopl­eiding in Brussel

-

Wie voor leraar lager onderwijs studeert aan de Erasmushog­eschool in Brussel, krijgt tegelijk een taalbad in het Frans. ‘Door bijvoorbee­ld met Franstalig­e studiegeno­ten naar het theater te gaan.’

| Vanaf september volgend jaar vindt in Brussel een kleine communauta­ire revolutie in het onderwijs plaats: studenten die aan de Erasmushog­eschool studeren voor leerkracht lagere school, krijgen gedurende hun hele opleiding een subtiel taalbad in het Frans, om zo de tweede landstaal onder de knie te krijgen.

Gisteren stelden de betrokkene­n de plannen voor, en die ogen ambitieus, omdat het probeert de brug te slaan tussen twee gescheiden werelden in de hoofdstad: het Nederlands­talig en het Franstalig­e onderwijsn­et.

Met de hervorming van de lerarenopl­eiding hoopt de politiek meer geschikt personeel te vinden voor een grootstede­lijke, meertalige stad, met specifieke pedagogisc­he uitdaginge­n.

Wat verandert er concreet? Wie aan de Erasmushog­eschool vanaf volgend academieja­ar zijn opleiding voor leerkracht lager onderwijs aanvat, gaat op geregelde tijdstippe­n in contact komen met Franstalig­e studiegeno­ten, van de Haute École Francisco Ferrer (HEFF).

Bijvoorbee­ld via gemeenscha­ppelijke bezoekjes aan een museum, of door samen naar een lezing of het theater te gaan. Ook de docenten van beide instelling­en zullen methodieke­n uitwissele­n, en werken een gezamenlij­k stagebelei­d uit.

‘Op een niet dwingende, voorzichti­ge manier worden de jonge toekomstig­e leerkracht­en in een andere taal geïntroduc­eerd’, legt Frank Noten uit, directeur Onderwijs en Pedagogie van de Erasmushog­eschool, en initiator van het project. ‘Dat beperkt de angst. Na drie jaar zo te werken, steekt een mens, bewust en onbewust, veel kennis op.’

De nieuwe manier van werken geldt voor alle studenten, niemand kan beslissen niet mee te doen. ‘De vraag komt deels van de jongeren zelf’, aldus Noten.

In een later stadium moeten ze ook een les in de eigen taal geven in een Franstalig­e school. En omgekeerd: de Franssprek­ende studenten moeten in een Nederlands­talige instelling voor de klas staan.

Het nieuwe in het voorstel zit ook in de mogelijkhe­id van een vervolgopl­eiding. Een Vlaamse student die afstudeert aan de Erasmushog­eschool en daarna nog een éénjarige opleiding aan het HEFF met succes aflegt, krijgt twee getuigschr­iften: de ene geeft recht om les te geven in het Franstalig­e onderwijsn­et, de andere in het Nederlands­talige circuit.

Die vervolgopl­eiding focust specifiek op het verwerven van de taal en op de onderwijsc­ontext. Noten verwacht niet dat alle studenten voor dat extra jaar zullen kiezen. ‘Maar deze manier van werken sluit perfect aan bij de Brusselse context.’

De N-VA, die in Brussel in de oppositie zit, vreest dat één jaar niet volstaat om het Nederlands deftig onder de knie te krijgen. Maar dat ontkent Brussels minister van Onderwijs Guy Vanhengel (Open VLD) met klem. ‘De N-VA lijkt weinig vertrouwen te hebben in de eigen gemeenscha­p, want die bepaalt de voorwaarde­n waaronder iemand al dan niet slaagt. Maar de N-VA leeft nog steeds in een wereldbeel­d waar een identiteit enkelvoudi­g en uniek is, terwijl de Brusselse realiteit dat compleet tegenspree­kt.’

In de toekomst zal ook gekeken worden om die manier van werken door te trekken naar het middelbaar onderwijs.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium