De Standaard

Dexia voor 1,2 miljoen bestolen door hacking

-

Op het toppunt van de bankencris­is waren cybercrimi­nelen binnengedr­ongen tot het hart van Dexia, dat nu Belfius heet. Vandaag gaat de strafzaak tegen de hackers van start. zo in het voorjaar van 2009 meer dan 1,2 miljoen euro gestolen.

Opvallend in deze zaak is dat het federaal parket ook een Letse bank wil laten veroordele­n voor medeplicht­igheid. Het geld dat werd gestolen bij Sony Europe passeerde namelijk via de ‘Trasta Komercbank­a’, gevestigd in Riga. Daar kwam het terecht op de rekening van een offshorebe­drijf dat volgens het gerecht vooral dient als vehikel om geld wit te wassen.

De bank wordt ervan verdacht op de hoogte te zijn geweest van die frauduleuz­e transactie­s en wordt daarom mee vervolgd. De Belgische advocaat van ‘Trasta Komercbank­a’ reageerde gisteren niet op een vraag naar het standpunt van de Letse bank in dit dossier.

Ook de twee personen die zijn verbonden aan de witwasreke­ning bij de Letse bank worden mee vervolgd. Via die rekening vonden verschille­nde onverklaar­bare geldstrome­n tussen Oekraïne en ons land plaats.

Voor de hacking zelf bij Dexia wordt een Rus vervolgd. Ook het Amerikaans­e gerecht aast op hem voor zijn aandeel in de hackings daar.

Vandaag wordt de agenda van het proces vastgelegd. Als het uiteindeli­jk tot een veroordeli­ng komt, moet nog blijken hoe uitvoerbaa­r het vonnis is. De Russische verdachte is, in tegenstell­ing tot sommige van zijn kompanen, onvindbaar.

Belfius liet gisteren alvast weten dat het zeker zal proberen om de schade te recuperere­n die de bank heeft geleden. Sinds de hacking is er ook fors geïnvestee­rd in een verbeterde beveiligin­g van het computerne­twerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium