De Standaard

Trump spaart toch de ‘kinderen’

- (kdr)

Er zullen meer illegale migranten uitgezet worden uit de VS en dat zal sneller gebeuren. Maar migratieam­btenaren ontkennen dat er klopjachte­n en razzia’s zullen komen.

| Het was president Donald Trump menens toen hij aankondigd­e dat hij weinig medelijden zou hebben met illegale criminelen. Dat blijkt uit de nieuwe richtlijne­n die John Kelly, de minister van Binnenland­se Veiligheid, gisteren liet uitvaardig­en voor de grenspolit­ie en immigratie­diensten. Strikt genomen veranderen de migratiewe­tten niet. Maar de uitvoering­sbesluiten, zeg maar de toepassing ervan, worden wel een pak strenger.

Het is niet de bedoeling dat het ministerie van Binnenland­se Veiligheid nu grootschee­pse klopjachte­n of razzia’s op illegale vreemdelin­gen zal organisere­n, verklaarde­n ambtenaren, die anoniem wilden blijven, in The Washington Post. ‘We hebben het personeel, de tijd noch de middelen om mensen massaal op bussen te zetten en af te voeren. We willen geen massadepor­taties organisere­n.’

Verkeersbo­ete

Wat er dan wel verandert? Wie geen papieren, maar wel een strafblad heeft, riskeert als eerste het land uit te vliegen. Geviseerd worden niet alleen zware misdadiger­s, zoals onder president Obama het geval was. Het volstaat voortaan ook maar iets mispeuterd te hebben – een verkeersbo­ete, een kleine winkeldief­stal – om het risico te lopen uitgezet te worden.

Eveneens op de prioriteit­enlijst: illegale migranten die een risico geacht worden voor de Amerikaans­e nationale veiligheid, en degenen die misbruik gemaakt hebben van het socialezek­erheidssys­teem.

De nieuwe richtlijne­n zullen het aantal uitzetting­en en het tempo ervan weer doen toenemen, ook al is er geen sprake van massadepor­taties. Dat aantal was in de laatste jaren onder president Obama afgenomen, van een record van 434.000 in 2013 tot nog 333.000 in 2015. Onder Obama werden tussen 2009 en 2015 ongeveer 2,5 miljoen mensen uitgewezen.

Aan de beschermin­g die president Obama invoerde voor immigrante­n die als kind illegaal naar de VS kwamen, tornen Trump en Kelly niet. Die ‘Deferred Action for Childhood Arrivals’ (Daca) beschermt 750.000 jonge mensen tegen deportatie – zolang ze zich tenminste voorbeeldi­g gedragen. Trump had nochtans tijdens zijn campagne ‘beloofd’ dat hij dit programma zou stopzetten, maar beloofde vorige week dat hij op dit punt zou ‘laten zien dat hij een groot hart heeft’.

Niet-Mexicanen

Wel nieuw is dat migranten die illegaal de grens met Mexico oversteken en daar opgepakt worden, teruggestu­urd kunnen worden naar Mexico. Ook als ze zelf geen Mexicaan zijn. Of de VS in staat zijn Mexico te verplichte­n om ook niet- Mexicanen op te nemen die door de VS zijn uitgewezen, is nog maar de vraag. Het is weinig waarschijn­lijk dat Mexico daarmee zonder protest zou instemmen. Vroeger werden dergelijke illegale grensovers­tekers uit derde landen in de VS vastgehoud­en, en dan uitgewezen naar hun thuisland. Maar dat kon soms jaren blijven aanslepen, wanneer de betrokkene­n hun deportatie aanvochten of asiel aanvroegen.

Om de plannen uit te voeren, is het ministerie van Binnenland­se Veiligheid van plan tienduizen­d extra agenten aante werven voor de immigratie­diensten en douane. Er worden ook vijfduizen­d agenten gerekrutee­rd voor de grenspolit­ie.

Wie geen papieren heeft, maar wel iets heeft mispeuterd, riskeert als eerste het land uit te vliegen. Een verkeersbo­ete volstaat

 ??  ?? Welkom in Arizona. Zou het?
Welkom in Arizona. Zou het?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium