De Standaard

Drie overheden in overleg over oorlogskun­st

- (gse) © lukasweb

De drie overheden die bevoegd zijn voor de grote musea in ons land reageren eendrachti­g op een artikel gisteren in deze krant. Daarin stond dat veel van de 78 schilderij­en die na de oorlog terugkeerd­en uit nazi-Duitsland en die in onze musea zitten, geen sluitende herkomst hebben (DS 21/2).

In tegenstell­ing tot onze buurlanden heeft de Belgische overheid de stukken die ‘ in bewaring’ zijn, nooit openbaar gemaakt. Het kunsttijds­chrift Openbaar

Kunstbezit publiceert de volledige lijst in zijn nieuw nummer.

‘We bekijken met staatssecr­etaris Elke Sleurs (N-VA, red.) of er één website voor deze kunstwerke­n mogelijk is’, luidt het op het kabinet-Gatz (Open VLD). ‘Bij voorkeur één website voor alle Belgische musea.’

De Franse Gemeenscha­p sluit zich hierbij aan. ‘ Zelfs al zitten we niet in de eerste lijn voor deze problemati­ek, we steunen elk initiatief ’, klinkt het bij het kabinet-Greoli (CDH).

De drie overheden zullen hierover in maart al overleggen in een werkgroep. Die was na een eerste reeks artikels in deze krant in 2014 opgericht, maar is nooit samengekom­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium