De Standaard

Fiscus wil bijverdien­en met Airbnb (en maakt het meteen complex)

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

| De fiscus schakelt een versnellin­g hoger in zijn controles op de 12.500 Belgen die af en toe (een deel van) hun woning doorverhur­en via Airbnb. Nogal wat verhuurder­s ‘vergeten’ hun inkomsten uit het onlineplat­form bij de fiscus aan te geven, en dat wordt niet langer getolereer­d, zegt Francis Adyns, de woordvoerd­er van de Federale Overheidsd­ienst Financiën.

Tot nu toe was de kans klein dat Airbnb-verhuurder­s gecontrole­erd werden. De lokale belastingd­iensten moesten zelf uitvlooien wie inkomsten uit Airbnb gehaald zou kunnen hebben.

Daar komt nu veranderin­g in. Een team van belastingc­ontroleurs gaat met speciale datamining­programma’s systematis­ch Airbnb en soortgelij­ke websites screenen en vervolgens nagaan of de verhuurder­s achter de adressen hun inkomsten hebben aangegeven. De fiscus wil eigenlijk rechtstree­ks bij Airbnb de verhuurgeg­evens opvragen, maar daar gaat de site voorlopig niet op in.

Over grote bedragen gaat het niet. Volgens Airbnb verdienen zijn Belgische verhuurder­s gemiddeld 2.000 euro per jaar. Maar als ze die bijverdien­ste niet aangeven en daarop betrapt worden, riskeren ze boetes tot 1.250 euro en een belastingv­erhoging tot 200 procent op de verzwegen inkomsten. Toch wel. Vanaf 1 maart wordt een nieuw, gunstig belastingr­egime van kracht voor wie bijklust in de deeleconom­ie. Bijvoorbee­ld voor wie af en toe passagiers vervoert met zijn wagen via Uber of voor wie bijverdien­t als koerier voor Deliveroo.

Concreet zal het onlineplat­form in kwestie voortaan 10 procent bedrijfsvo­orheffing inhouden op het verdiende brutobedra­g en dat doorstorte­n aan de fiscus. Ondanks die ‘bevrijdend­e’ voorheffin­g moet elke Uber-chauffeur zijn inkomsten melden op de jaarlijkse belastinga­angifte. Dat moet de fiscus in staat stellen om na te gaan of er niet meer is verdiend dan het vastgestel­de plafond van 5.100 euro. Wie dat overschrij­dt, heeft prijs. Dan gelden opnieuw de ‘normale’ belastingt­arieven op beroepsink­omsten (en wel voor het volledige bijeengekl­uste bedrag).

Vrees niet: occasionee­l iets bijverdien­en door tweedehand­sgoederen te verkopen via sites als eBay, Kapaza of 2dehands.be is belastingv­rij. Om te beginnen geldt het speciale belastingt­arief alleen voor onlineplat­formen die bij de FOD Financiën een speciale erkenning aanvragen. Airbnb heeft dat (nog) niet gedaan.

Maar ook als Airbnb dat wel doet, zal het gunsttarie­f van 10 procent alleen gelden voor inkomsten behaald door ‘diensten’ aan te bieden, zoals een ontbijt. De fiscus zal maximaal een vijfde van de Airbnb-inkomsten op die manier aanrekenen. De overige verhuurink­omsten worden in een 40/60-verhouding opgedeeld in roerende inkomsten (verhuur van meubels) en onroerende inkomsten (verhuur van het gebouw of deel van het gebouw).

De regels zijn dus bijzonder complex. ‘Met acht aangifteco­des voor één simpel Airbnb-inkomen liggen de boetes voor het rapen’, meent fiscaal expert Jef Wellens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium