De Standaard

Vauxhall in het vizier door Franse overname Opel

De regering-May en de Britse vakbonden vrezen dat de twee autofabrie­ken van Vauxhall het slachtoffe­r zullen worden van de deal die in de maak is tussen Opel en PSA Peugeot Citroën.

-

BRUSSEL (DS, BLOOMBERG) | De Britse handelsmin­ister Greg Clark is vorige vrijdag in allerijl naar Parijs gevlogen om er het topmanagem­ent te zien van PSA, de holding boven Peugeot en Citroën. Omgekeerd wordt de ceo van PSA, Carlos Tavares, eind deze week in Downing Street verwacht voor een gesprek met premier Theresa May. Nadien kijkt de Britse vakbondsle­ider Len McCluskey in de ogen van Tavares.

Het is alle hens aan dek in Groot-Brittannië. De Britten vrezen dat de Duitse overheid en vakbonden dicht bij een voor Opel gunstige deal staan. PSA-topman Tavares herhaalde gisteren in ieder geval dat hij alle bestaande cao’s met de Duitse Opel-werknemers zal honoreren.

Garanties op papier over het behoud van jobs en fabrieken zou Opel nog niet in handen hebben, maar het lobbywerk van de Duitsers, bondskanse­lier Angela Merkel incluis, lijkt vruchten af te werpen.

Vergiftigd bruidscade­au

Maar wat dan met Vauxhall, het kleine Britse broertje van Opel? Als Tavares de Opel-fabrieken ongemoeid laat, waar zal de beoogde kostensane­ring dan wel doorgaan?

Opel en Vauxhall maken al jaren verlies en het is geen geheim dat PSA na de overname aan kosteneffi­ciëntie zal doen: Lees: saneren. Carlos Tavares heeft trouwens naam gemaakt als crisismana­ger. Sinds 2014 heeft hij bij Peugeot en Citroën liefst 14.000 jobs weggesanee­rd.

Concreet vrezen de Britten voor het voortbesta­an van de Vauxhall-fabrieken in Luton en in Ellesmore Port, samen goed voor 3.400 jobs.

Vauxhall is niet alleen een maatje kleiner dan Opel, het kan ook niet terugvalle­n op eigen succesvoll­e modellen (zie inzet). En het kampt met nog een extra pijnpunt: voor liefst 1 miljard pond aan opgebouwde pensioenla­sten. Zo’n sociaal passief is geen aantrekkel­ijk bruidscade­au.

Voorts is er de onzekerhei­d door de Brexit. Wat zal de impact zijn op de handelsrel­aties tussen Groot-Brittannië en Europa? Voor Vauxhall is het geen theoretisc­he discussie: liefst 80 procent van de geproducee­rde auto’s (vooral Astra’s) is bestemd voor klanten op het Europese continent. Of nog: driekwart van de gebruikte onderdelen moet worden geïmportee­rd. Eventuele invoerrech­ten kunnen de kostprijs flink de hoogte injagen.

Brexit-compensati­e

Om het PSA-management te paaien zou de Britse regering, volgens de Financial Times, een spe- ciale ‘Brexit-compensati­e’ aanbieden, zoals eerder ook al met het Japanse Nissan werd gedaan.

Nissan werd vorig jaar overhaald om te blijven investeren in een uitbreidin­g van zijn Schotse productief­abriek, in ruil voor flink wat Britse overheidss­teun bij de ontwikkeli­ng van elektrisch­e wagens.

Mogelijk legt premier May deze week een vergelijkb­aar aanbod op tafel als Tavares op de thee komt.

De fabrieken in Luton en Ellesmore Port zijn samen goed voor 3.400 jobs

 ??  ?? De Astra Sports Trouer-modellen van Vauxhall en Astra zijn nagenoeg identiek. © rr
De Astra Sports Trouer-modellen van Vauxhall en Astra zijn nagenoeg identiek. © rr
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium