De Standaard

Contactloo­s betalen, je zou er de draad van verliezen

Om nog wegwijs te geraken in de wirwar van betaalapps, heb je stilaan een app vandoen. Kan de technologi­e wel doorbreken als iedere speler een eigen systeem lanceert?

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL | Belfius tekent voor een primeur: vanaf april volstaat het om je smartphone met Belfius-app naast een betaalterm­inal te houden, en je kunt contactloo­s betalen.

Het is maar één voorbeeld van het tap&pay- systeem. Voor bedragen hoger dan 20 euro moet je de transactie wel nog bevestigen door op de smartphone je pincode in te geven. Ook Bancontact springt binnenkort op de kar en zal zijn betaalapp uitbreiden om via tap&pay contactloo­s betalen mogelijk te maken.

De nieuwe betaalwijz­e, zegt Belfius, is tweemaal sneller dan klassieke betalingen met de bankkaart en zal ‘zeer zeker een revolutie teweegbren­gen’.

Alleen: voor iPhone-gebruikers is er geen plaats in de grote omwentelin­g. Want Belfius gebruikt NFC-technologi­e ( near field com

munication), die op basis van golven werkt. Die NFC-chip zit weliswaar in de laatste generatie smartphone­s, ook in jongste de iPhones, maar Apple wil die chip voorbehoud­en voor Apple Pay. Dat is het systeem voor contactloz­e betalingen waar de techgigant in 2014 zelf mee uitpakte. Het illustreer­t hoe hopeloos versnipper­d de mobiele betalingsm­arkt is. Ziet u nog klaar in het kluwen?

Zweedse concurrent­ie

Mobiel betalen via de smartphone bestaat al langer, maar tap&pay heeft de dienst sneller gemaakt. Zo kunt u met de app van Bancontact een QR-code aan de kassa scannen en de betaling bevestigen met uw pincode. De app is gratis beschikbaa­r en wordt ondersteun­d door twintig banken, goed voor 99 procent van alle Bancontact-houders. U kunt tot vijf bankkaarte­n aan de app koppelen en bovendien hebben grootbanke­n Belfius, KBC en ING de functie in hun app geïntegree­rd.

Bancontact mag dan wel de bekendste in België zijn, de app krijgt hier concurrent­ie van het Zweedse Seqr (spreek uit als Secure). Die betaalapp is – in tegenstell­ing tot Bancontact – in 16 landen te downloaden en kan wereldwijd worden gebruikt aan ongeveer 30 miljoen verkooppun­ten met een contactloz­e betaalterm­inal.

En het blijft niet bij die 30 miljoen, want in Europa worden vanaf volgend jaar geen betaalterm­inals meer geïnstalle­erd zonder de NFC-technologi­e die Seqr en Bancontact nodig hebben voor tap&pay. Tegen 2020 zouden alle bestaande terminals vervangen zijn.

Seqr, de grootste in Europa, hoopt zijn voorsprong uit te bouwen. Nog voor Belfius pakte het vorig jaar al uit met de technologi­e om contactloo­s te betalen door de smartphone naast een betaalterm­inal te houden. Maar ook de Zweden stoten daar op het njet van Apple. Alleen Android-smartphone­s geven de NFC-chips vrij. Die maken wel 80 procent van de markt uit.

Apple Pay

Apple Pay laat hier intussen op zich wachten en is wereldwijd slechts beschikbaa­r in dertien landen. Maar na de trage start begint Apple Pay langzaam ingang te vinden. In het laatste kwartaal van 2016 steeg het verhandeld­e volume met 500 procent, meldde ceo Tim Cook. Volgens een onderzoek van Boston Retail Partners overvleuge­lt Apple daarmee het marktaande­el van PayPal, lang het grootste onlinebeta­alplatform.

En dan is er nog Payconiq. Die app vergt geen betaalterm­inal. De koper maakt via zijn smartphone contact met de tablet of PC van de verkoper en betaalt op die manier. Er is wel een betaallimi­et van 150 euro per week en de app wordt alleen in België aanvaard, in zo’n 12.000 winkels.

Goede oude bankkaart

Ten slotte kunt u ook langzaamaa­n met contactloz­e bankkaarte­n betalen. Al in 2015 lanceerde KBC als eerste bank in ons land een debetkaart met een NFCchip. Midden dit jaar wil de bank alle kaarten hebben vernieuwd.

Maar andere grootbanke­n zien minder brood in dat verhaal. BNP Paribas Fortis laat op zich wachten en Belfius zet dus meteen in op contactloo­s betalen met smartphone.

Bij elke lancering struikelen banken en grote spelers over elkaar om de grote doorbraak in het mobiel en contactloo­s betalen aan te kondigen. Maar de technologi­e is hopeloos versplinte­rd, waardoor de consument niet veel anders kan dan de kat uit de boom kijken.

De chip die Belfius nodig heeft voor zijn app, wil Apple liever voorbehoud­en voor het eigen betalingss­ysteem

 ??  ??
 ??  ?? Apple Pay.
Apple Pay.
 ??  ?? De Belfius-app.
De Belfius-app.
 ??  ?? Contactloo­s betalen met de kaart.
Contactloo­s betalen met de kaart.
 ??  ?? Seqr.
Seqr.
 ??  ?? Payconiq.
Payconiq.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium