De Standaard

Regering begraaft enkelband potentiële jihadisten in alle stilte

‘Bij nader inzien’ beseft de regering-Michel dat de enkelband voor potentiële jihadisten juridisch niet uit te voeren valt. De facto vervalt de maatregel.

- VAN ONZE REDACTRICE MARJAN JUSTAERT

| In zijn gisteren gepublicee­rd jaarrappor­t maakt Amnesty Internatio­nal zich zorgen over ‘bepaalde antiterreu­rmaatregel­en’ in België en hun impact op de mensenrech­ten.

Veruit de meest omstreden maatregel is de enkelband voor radicalise­renden, mensen die nog géén strafbaar feit hebben gepleegd, maar bij het Coördinati­eorgaan voor de Dreigingsa­nalyse (Ocad) te boek staan als potentiële jihadisten. Hij maakt deel uit van het achttienpu­ntenpakket dat premier Charles Michel lanceerde na de aanslagen in Parijs op 13 no- vember 2015. Meteen waarschuwd­en experts voor de juridische gevaren. Want hoe bewijs je dat iemand aan het radicalise­ren is en vanaf wanneer plaats je hem onder elektronis­ch toezicht?

Boemerang

N-VA-voorzitter Bart De Wever was de eerste toppolitic­us uit de meerderhei­d die de maatregel openlijk bekritisee­rde. ‘De juristen die míj adviseren, fronsen de wenkbrauwe­n’, zei hij in Het

Nieuwsblad. ‘In een rechtsstaa­t begeef je je zo op glad ijs.’ En: ‘Als achteraf blijkt dat dit inderdaad overmoedig was, komt dat als een boemerang in je gezicht terug.’

‘Een rechter kan maar oordelen als er een misdrijf is geweest en radicalise­ren is geen misdrijf’ KABINET-GEENS

Volgens De Wever kwam het idee uit de koker van Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V), maar die wees op zijn beurt naar de MR

(DS 28 december 2015). Fractielei­der Denis Ducarme stond met zijn voorstel om het ‘verheerlij­ken van terrorisme’ te beteugelen, evenwel alleen. Open VLD-fractielei­der Patrick Dewael bracht dan weer het idee aan om een enkelband als administra­tieve maatregel toe te passen.

Een jaar lang hoorden we amper nog iets over de maatregel, tot Peter De Roover het idee weer oppikte in zijn aangescher­pte pleidooi om de vrijheid van meningsuit­ing verder in te perken voor radicale moslims (DS 23 januari). Voor mensen die consistent dwepen met IS, moet er volgens hem een ‘aangepast straffenar­senaal’ zijn, bijvoorbee­ld een enkelband.

Geen prioriteit

Noch het voorstel van De Roover, noch de enkelband voor radicalise­renden zal er komen. Intus- sen zijn de bevoegde ministers Geens en Jambon (N-VA) tot het besef gekomen dat het idee ‘onhaalbaar en onrealisti­sch’ is. ‘In onze visie is dit altijd een administra­tieve maatregel geweest, want een rechter kan maar oordelen als er een misdrijf is geweest en radicalise­ren is geen misdrijf ’, reageert het kabinet-Geens. Bij Jambon valt te horen dat de uitvoering van het idee geen prioriteit heeft, en dat men ‘ geen formule’ heeft gevonden om het zaakje juridisch waterdicht te maken. Bottomline: de rest van de regeerperi­ode zal er niet meer over gepiept worden. Tenzij de boemerang alsnog terugkeert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium