De Standaard

WILLEKEUR BLIJFT OOK NA JONATHAN JACOB BESTAAN BIJ SPECIALE POLITIETEA­MS

Na dood Jacob bleek nood aan één opleiding Achter de schermen is die uitgedokte­rd In het veld nog lang niet iedereen opgeleid

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE

| Vier jaar nadat het schandaal rond het overlijden van Jonathan Jacob losbarstte en zeven jaar na de feiten zelf is een eenvormige opleiding voor bijzondere bijstandst­eams van de lokale politie nog niet doorgesijp­eld tot bij de mensen zelf. Nochtans bleek willekeur bij de selectie en opleiding net een van de grootste manco’s, na een doorlichti­ng van dat soort teams door het Comité P, de toezichtho­uder van de politiedie­nsten.

Het onderzoek van het Comité P, gepublicee­rd in 2014, was een rechtstree­ks gevolg van de gewelddadi­ge dood van Jacob op 6 januari 2010. Gisteren veroordeel­de het Antwerpse hof van beroep zeven mensen van het Antwerpse Bijzondere Bijstandst­eam (BBT) voor hun tussenkoms­t in de politiecel waarin de man was opgesloten. Ook de psychiater­s die hadden geweigerd hem op te nemen in hun instelling kregen een straf (zie inzet).

De Antwerpse lokale politie gaf gisteren nog geen commentaar bij het arrest omdat ze de inhoud er- van nog niet had kunnen bestuderen. Ook het Antwerpse stadsbestu­ur wachtte daarom met een reactie. De veroordeel­de politiemen­sen werken in elk geval nog altijd voor het BBT. Van een eventuele schorsing is nog niets gebleken. Cassatiebe­roep tegen de uitspraak is nog mogelijk.

Nieuwe regels

Het valt nooit uit te sluiten dat een incident zoals de zaak-Jacob zich herhaalt, maar een opleiding voor lokale politiemen­sen die worden ingezet bij dit soort situaties, zou de kans sterk verkleinen. Net daarom werden in 2014 al regels uitgevaard­igd voor lokale politiezon­es die een team hebben dat ingrijpt bij risicovoll­e inter- venties zoals gevaarlijk­e arrestatie­s of interventi­e in een cel. Er werd bij de federale politie – die veel meer ervaring heeft met riskante interventi­es – in 2015 zelfs een nationale coördinato­r aangesteld die de erkenning en opleiding van die lokale teams in goede banen moet leiden.

Aan die coördinato­r ligt de langzame uitrol niet. Volgens de Algemene Inspectie, dat de vorderinge­n bijhoudt, toont hij een ‘hoge gedrevenhe­id en betrokkenh­eid’ waardoor al een en ander op de rails is gezet.

Mensen van de speciale eenheden van de federale politie leidden vorig jaar zestien mensen op tot ‘master trainers’, die op hun beurt weer anderen tot lesgevers moesten klaarstome­n. Die personen zouden volgens een verslag van de Inspectie hun opleiding rond deze periode krijgen. Pas daarna kunnen de politiemen­sen in het veld – de interventi­eploegen zelf – bijkomende scholing krijgen. Volgens de politie van Antwerpen heeft hun BBT daar niet op gewacht en is dat al gebeurd.

Vanaf januari volgend jaar is het overigens de bedoeling dat het BBT opgaat in de speciale eenheden van de federale politie. Antwerpen blijft hen wel betalen. Op de vraag of de veroordeel­de BBTleden welkom zijn, verkoos de federale politie gisteren niet te reageren.

De veroordeel­de leden van het Antwerpse BBT zijn tot nader order nog altijd aan de slag

 ??  ?? Jonathan Jacob met leden van het Bijzonder Bijstandst­eam in de politiecel waar hij uiteindeli­jk het leven zou laten. © rr
Jonathan Jacob met leden van het Bijzonder Bijstandst­eam in de politiecel waar hij uiteindeli­jk het leven zou laten. © rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium