De Standaard

SAMENLEVIN­G NIET STUREN, MAAR REGISSEREN

- BART STURTEWAGE­N

Terwijl de kwestie van de geluidshin­der rondom de luchthaven van Zaventem wegzinkt in een bestuurlij­k en constituti­oneel moeras, dient zich in het minstens even netelig geachte dossier van de Antwerpse mobiliteit mogelijk een opening aan. Stadsbestu­ur, oppositie en actiegroep­en groeien toe naar eensgezind­heid over een creatieve, gedragen oplossing. Wat kunnen we, al is dat succes nog voorlopig en fragiel, daarvan leren?

Een belangrijk eerste punt is dat het dus helemaal niet onmogelijk is om in onze ingewikkel­de, mondige en gejuridise­erde samenlevin­g over moeilijke thema’s eensgezind­heid te bereiken. We zijn niet reddeloos aan chaos en onbestuurb­aarheid overgeleve­rd. De blokkering­en zijn van eigen makelij. Standpunte­n vertrekken wellicht vanuit redelijke verzuchtin­gen, maar verharden zich om ideologisc­he en emotionele redenen. De impasse maakt van alle belanghebb­enden verliezers, die elkaar in stilstand en onleefbaar­heid gijzelen. Punt twee lijkt in Antwerpen door iedereen gedeeld te worden: de cruciale taak van de intendant die met kunde, geduld en overreding de kampende partijen dichter bij elkaar heeft gebracht. Is dat dan het model waar we bij gordiaanse politieke problemen heen moeten? Dat alleen een onafhankel­ijke expert, die nadien weer van het toneel verdwijnt, een oplossing kan brengen, lijkt op een faillietve­rklaring van de politiek. Die blijft steken in belangenve­rtegenwoor­diging en komt niet, of te weinig, toe aan globale visie en probleemop­lossing.

De realiteit is dat zo’n intendant, ongeacht zijn talent en ijver, maar kans op slagen heeft als de partijen elkaar in het aanslepend­e conflict hebben uitgeput. In een vroegere fase zouden zijn/haar kansen kleiner zijn. De boodschap die politici daaruit kunnen putten, is dat ze hun eigen falen organisere­n als ze hun taak vooral blijven zien als het sturen van de samenlevin­g in plaats van het regisseren ervan. Ze moeten het zover niet laten komen dat ze zichzelf buitenspel moeten zetten.

Als verkozen machthebbe­rs zich meer op de regie van het beleid toespitsen en het creëren van draagvlak meer zouden waarderen dan het doordrukke­n van hun visie, zou het wellicht in één klap ook een stuk beter gaan met de geloofwaar­digheid van het politieke bedrijf als geheel. De scorende politicus met roodgloeie­nde Twitteracc­ount is niet duurzaam. De cumulerend­e beheerder van het status-quo valt in ongenade. De politicus die verbindt én realiseert, in plaats van verdeelt en ophitst, is het model van de toekomst. Net zoals vroeger.

Politici hoeven het niet zover te laten komen dat ze zichzelf buitenspel zetten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium