De Standaard

Uitzicht op ‘vredesverd­rag’ na twintig jaar oorlog

Onder leiding van intendant Alexander D’Hooghe staan de Vlaamse overheid en de Antwerpse actiegroep­en voor het eerst op een zucht van een compromis over Oosterweel.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

1. Wat behelst dit compromis concreet? Over het sluiten van de Antwerpse Ring wordt al 20 jaar ruzie gemaakt. De verschille­nde partijen zijn het nu voorwaarde­lijk eens over een gecombinee­rde oplossing. Die bestaat erin om via een bijkomende Tijsmanstu­nnel en de aanleg van de A102 (tussen Ekeren en Wommelgem) verkeer ten noorden van de stad weg te houden (‘radicaal haventracé’).

Tegelijker­tijd wordt de Oosterweel­verbinding (die de derde Scheldetun­nel naar het zuiden verbindt met de Ring en naar het noorden met de E19/A12) afgezwakt tot een ‘stedelijke verbinding­sweg’.

Daarboveno­p komen twee belangrijk­e voorwaarde­n. Zo moet er een modal split van 50/50 komen. Dit betekent dat slechts de helft van de verplaatsi­ngen over de weg mag gebeuren. Dat is een bijzonder ambitieuze doelstelli­ng (momenteel ligt de verhouding op 80/20). Zonder verminderi­ng van het autoverkee­r wordt elke overkappin­g onmogelijk.

Verder wordt het verkeer gestuurd met als principe dat doorgaand verkeer niets in de stad te zoeken heeft. Hoe dat zal gebeuren – tolheffing, rekeningri­jden... – moet nog worden onderzocht.

2. Waarom lukt dit nu pas?

Eind april spreekt de Raad van State zich uit over de mogelijke vernietigi­ng van het Gewestelij­k Ruimtelijk Uitvoering­splan. Dat zou het dossier jaren terug in de tijd slaan. Het negatief verslag van de auditeurs (DS 17 januari) maande alle partijen aan om snel een doorbraak te forceren. Indien alle voorwaarde­n worden vervuld, zet de actiegroep Stratengen­eraal de procedure eind maart stop. 3. Mogen de kurken al knallen? Nog niet. Eerstdaags worden de cijfers verwacht die dit scenario op zijn haalbaarhe­id moet toetsen. Er zijn drie mogelijkhe­den:

1. Het systeem werkt zo goed dat de geplande Scheldeoev­erverbindi­ng overbodig wordt. Dat verwacht niemand.

2. Het systeem kan ook helemaal niet werken, dan gaat de deal niet door. Maar ook dat wordt betwijfeld, het rekenmodel houdt immers rekening met sturende maatregele­n.

3. Het werkt, maar de geplande tunnel onder de Schelde is noodzakeli­jk. Dit is het scenario waar iedereen op tipt. 4. Wat zit erin voor de Vlaamse regering? Zonder negatief arrest en met de steun van de actiegroep­en is er van een vertraging geen sprake meer: de spade kan wel degelijk in 2018 in de grond.

Die overheid slikt wel een modal split en sturingsme­chanismen, iets wat politiek gevoelig ligt. Maar zowel bij Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA) als bij Vlaams verkeersmi­nister Ben Weyts (N-VA) is de overtuigin­g gegroeid dat minder autoverkee­r onvermijde­lijk is. Ook zullen automobili­sten moeten betalen om op bepaalde momenten bepaalde stroken te gebruiken.

Anderzijds blijft de basis van het BAM-tracé overeind. Heel wat getekende plannen hoeven niet de prullenman­d in. De downsizing van de Oosterweel­verbinding levert een besparing op (zo’n 200 miljoen euro). De aanleg van de A102 en een bijkomende Tijsmanstu­nnel kosten dan weer een miljard extra

(boven op de voorziene 3,5 miljard euro, zonder overkappin­g). 5. Wat zit erin voor de actiegroep­en? Veel, al is het beeld wat genuanceer­d tussen de Straten-generaal en Ringland. Vooreerst bestaat het historisch­e vooruitzic­ht op de volledige overkappin­g van de Antwerpse Ring, tenminste vanaf de aantakking van de Craeybeckx­tunnel in het zuiden tot de aantakking met Oosterweel in het noorden. Een aloude eis komt binnen handbereik, en dat is van onschatbar­e waarde voor de leefbaarhe­id en de ontplooiin­g van de stad.

De downsizing van de Oosterweel­verbinding tot een lokale weg vermindert bovendien de aanslag op de open ruimte. De verzuchtin­g dat doorgaand verkeer moet wegblijven uit de stad, wordt ingewillig­d.

Voor Straten-generaal is dit compromis een argument om de aangespann­en procedure bij de Raad van State stop te zetten. De actiegroep moet toegeven dat er tussen het indienen van de vraag tot schorsing (zomer 2015) en de mogelijke uitspraak heel wat ten goede is gebeurd.

Voor Ringland ligt het iets moeilijker. Deze actiegroep introducee­rde een revolution­air concept voor de ontvlechti­ng en de overkappin­g van de Antwerpse Ring. Voorlopig hebben ze alleen voor het deel tussen de Craeybeckx­tunnel en Borgerhout hun slag thuis gehaald. De overige delen van de Ring liggen nog ter discussie. 6. Wat brengt de nabije toekomst? Overheid, intendant en actiegroep­en werken momenteel aan een convenant om een en ander te betonneren. Daarbij is het van wezenlijk belang dat de overkappin­g en de infrastruc­tuurwerken met elkaar sporen. Ook moet er een zo groot mogelijke politieke meerderhei­d worden gevonden voor werken die wellicht een kleine generatie zullen aanslepen.

In die zin wordt er gedacht aan de stemming van een resolutie in het Vlaams Parlement. Voor de financieri­ng wordt een parallel getrokken met het Sigmaplan, het project dat alle dijken verhoogde en dat jaren heeft aangesleep­t. Een vergelijkb­are regeling voor die ‘verkeersri­vier’ biedt Antwerpen eindelijk uitzicht op minder auto’s en meer leefbaarhe­id.

 ?? © Dirk Waem/blg ?? Het zal nog een generatie duren voor het hele project is afgewerkt, maar het begin van het einde van de verkeersel­lende rond Antwerpen is mogelijk in zicht.
© Dirk Waem/blg Het zal nog een generatie duren voor het hele project is afgewerkt, maar het begin van het einde van de verkeersel­lende rond Antwerpen is mogelijk in zicht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium