De Standaard

De creatieve rekenkunde van Versnick

-

BRUSSEL | ‘Op basis van wat ik in mijn persoonlij­ke belastinga­angifte heb staan, verdien ik geen 5.850 euro netto per maand, maar 6.500 euro. Als mijn partij de lijst met mandataris­sen en hun inkomsten bekendmaak­t, zult u zien dat alles daarin is inbegrepen.’ Zo sprak mandatenko­ning Geert Versnick (Open VLD) vorig weekend in De Tijd.

Gisteren publiceerd­e Open VLD Gent dat overzicht. Daarin staat Versnick genoteerd voor 88.945,27 euro netto aan in

komsten voor het jaar 2015 uit zijn functies als gemeentera­adslid en Oost-Vlaams gedeputeer­de en uit 14 bijkomende mandaten bij onder meer Eandis, Elia en TMVW. Deel dat bedrag door 13,65 – 12 maanden, vakantiege­ld en eindejaars­premie – en je krijgt 6.516 euro. Op zich al creatieve rekenkunde. Partijgeno­ten, zoals Christophe Peeters, deelden hun nettowedde simpelweg door 12. Maak die berekening voor Versnick en je komt uit op 7.412 euro per maand.

Maar daarmee is de kous niet af.. Zo houdt Versnick geen rekening met een netto onkostenve­rgoeding van 2.000 euro per maand als gedeputeer­de. Ook niet alle extra bestuursma­ndaten worden opgelijst zoals het persagents­chap Belga opmerkte. De liberaal bezette in 2015 nog zeker 3 private mandaten. Bij Optima Group, de holding boven Optima Bank; bij projectont­wikkelaar Land Invest Group; en bij de nv LIG. Omdat die mandaten geen ‘afgeleiden zijn uit zijn politiek mandaat’, staan ze niet in de lijst en is niet bekend wat Versnick ervoor krijgt. De lijst is dus niet ‘ alles inbegrepen’.

Tot slot zijn er ook vragen bij de omrekening van bruto naar netto. Zo kreeg Versnick 51.182 euro vergoeding bij Elia via ondernemin­g Flemco. Het overzicht van Open VLD gisteren toont een netto opbrengst van slechts 22.726 euro.

Dit alles doet vermoeden dat Versnick meer dan 6.500 euro netto per maand verdiende in 2015. Hij was gisteren niet bereikbaar voor uitleg. (jfja, bst)

 ??  ?? Geert Versnick. © fvv
Geert Versnick. © fvv

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium