De Standaard

Ook Vlaanderen wil toekomstge­richt bouwen

- (eb)

‘Alles wat we gebruiken, moet in een gesloten kringloop terechtkom­en: dat is de ambitie van de circulaire economie’, zegt Jan Verheyen, woordvoerd­er van de afvalstoff­enmaatscha­ppij Ovam en onder meer bevoegd voor materialen­beheer. Het jongste Ovam-beleidspla­n voor de bouwsector, uit 2014, draait ook helemaal om duurzaam materialen­beheer en de circulaire economie.

‘Negentig procent van alle bouwafval krijgt nu al een nieuw leven’, zegt Verheyen. Maar het is nog zoeken naar manieren om de kwaliteit van dat nieuwe leven op te krikken. Hoe goed dat lukt, heeft veel met de grondstof te maken. Steenafval kun je verwerken tot nieuw granulaat, maar dan verlies je aan kwaliteit. Met glas en gips bijvoorbee­ld is dat makkelijke­r.

Ook de manier waarop we gebouwen ontwerpen, kan met meer zorg voor de belasting op grondstoff­en en milieu. ‘Wie toekomstge­richt bouwt, kan al voorzien in een herbestemm­ing’, zegt Verheyen. ‘Denk aan een school die op termijn makkelijk om te vormen is tot een zorginstel­ling.’

Het cradle-to-cradle- gedachtego­ed, gelanceerd door de Duits-Amerikaans­e tandem Michael Braungart en William McDonough, huldigt dezelfde principes als de circulaire economie. De naam Cradle to Cradle wordt tegenwoord­ig vooral voor het keurmerk gebruikt, een certificaa­t voor producten die aan de filosofie beantwoord­en. Gyproc bijvoorbee­ld heeft dat label. Om het label te krijgen, moeten bedrijven hun productiep­roces grondig laten doorlichte­n; vaak moeten ze tot op het niveau van de ingrediënt­en aanpassing­en doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium