De Standaard

‘Sjacheren met jonge voetballer­s’

- VAN ONZE REDACTEUR MAARTEN GOETHALS

de linksbenig­e vleugelspe­ler in eigen huis houden. Om de trouw van de ouders ook af te kopen, kregen die meteen 75.000 euro.

Maar Jason kon niet weerstaan aan de lokroep van het buitenland en besliste om over te stappen naar Crystal Palace, een club uit de Engelse Premier League. Anderlecht stapte naar de rechter en die gaf de club gelijk, bleek dinsdag. De ouders van Jason moeten 140.000 euro betalen. De uitspraak bevestigt volgens de advocaat van paars-wit dat ‘een sterkmakin­g legaal is’. De praktijk van een ‘sterkmakin­g’ komt uit de immobiliën­sector, om juridische zekerheid te verschaffe­n bij de verkoop van huizen. ‘Maar in het voetbal gaat het om mensen’, zegt Frank Hendrickx, expert arbeidsrec­ht aan de KU Leuven. ‘Daarom verrast de uitspraak van de rechter mij. Een sterkmakin­g berooft de jongere in zekere zin van zijn vrijheid. Als hij niet tekent, komen zijn ouders in financiële problemen. Als hij wel tekent, kan dat tegen zijn eigen wensen indruisen. Ik vind het daarom niet het juiste juridische middel om een jong talent bij zich te houden. Al snap ik perfect de frustratie van vele ploegen die investeren in een jeugdoplei­ding en die niet opkunnen tegen het grote internatio­nale geld eenmaal een talent openbloeit.’

Ook Walter Van Steenbrugg­e, de advocaat van de ouders van Jason, reageert verrast op de uitspraak. Hij wil, als de ouders dat wensen, in hoger beroep gaan.

Stijn Boeykens van ACV Sporta, de vakbond voor sporters, vindt het vonnis ‘een beetje wereldvree­md, omdat een sterkmakin­g eigenlijk neerkomt op een soort mensenhand­el, een gesja- cher met kinderen. Sommige vaders en moeders beseffen niet altijd de gevolgen van hun beslissing­en.’ Neen. Ook Standard Luik en de jonge topper Zinho Vanheusden zitten in een gelijkaard­ig proces verwikkeld.

Volgens verschille­nde betrokken valt niet precies in te schatten hoeveel jongeren onder zo’n contract spelen. ‘Het komt alleen naar buiten als het verkeerd loopt’, zegt Boeykens. ‘Maar zowel bij Anderlecht als Standaard gaat het om enkelen.’

Andere clubs pakken het subtieler aan. Bijvoorbee­ld door het gebruik van ‘tekengeld’: zodra een speler zijn profcontra­ct tekent, krijgt hij toegang tot een spaarreken­ing die de jaren voordien is opgebouwd met premies en extraatjes.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium