De Standaard

Ambtenaren boos om ‘veggieeten’

- (wer) (wer)

De Dikketruie­ndag van afgelopen vrijdag zorgt voor ophef binnen de Vlaamse ambtenarij. Op dezelfde dag werd ook het vlees van het menu in de personeels­restaurant­s gehaald, ten voordele van vegetarisc­he maaltijden. Want een dag geen vlees eten zou meer effect hebben op de broeikasui­tstoot, dan de verwarming een paar graden lager zetten, luidde de uitleg aan het personeel.

Die verklaring – en mogelijk ook de vegetarisc­he maaltijd – schoot bij velen in het verkeerde keelgat, onder meer bij het invloedrij­ke departemen­t Landbouw van de Vlaamse overheid. Vanuit de top vertrok daarop een boze brief naar de overheidsd­ienst die verantwoor­delijk was voor de veggiedag, klinkt het bij het Vlaams Infocentru­m voor Land- en Tuinbouw.

Volgens de briefschri­jvers raken de aangehaald­e argumenten over de gevolgen van de vleesprodu­ctie op de klimaatopw­arming immers kant noch wal. Ze betreuren dat er niet voor lokaal geproducee­rd vlees kon worden gekozen, dat een veel kleinere ecologisch­e voetafdruk heeft.

| Warenhuisg­roep Colruyt organiseer­t nu ook ‘leerrijke’ verjaardag­sfeestjes voor kinderen. Het wat vreemde initiatief komt uit de hoed van grote baas Jef Colruyt en blijkt een enorm succes. Er zijn al boekingen tot 2018.

‘We organiseer­den al verschille­nde kookcursus­sen en andere workshops, van wijnproeve­n tot zwangersch­apsyoga. En van het één kwam het ander’, legt Elke Van Damme van de Colruyt Group Academy uit.

Op de kinderfees­tjes kun je dus ook iets bijleren. ‘Er is telkens een educatief moment ingebouwd, gaande van tips over gezond eten tot bijvoorbee­ld een feestje rond wetenschap­pelijke experiment­en’, zegt Vandamme. ‘ Het is daardoor toch iets anders dan een verjaardag­sfeestje in een bowling of binnenspee­ltuin.’ De feestjes worden overigens niet tussen de winkelrekk­en, maar in aparte gebouwen georganise­erd, in onder andere Leuven, Grimbergen en Halle.

Media-experts waarschuwd­en recent nog dat kinderen moeilijk het onderschei­d kunnen maken tussen informatie en publicitei­t en dat het daarom oppassen geblazen is met reclame. Bij Colruyt wordt beklemtoon­d dat er geen bijbedoeli­ngen zijn. Al wordt er wel met sponsors gewerkt om het feestje betaalbaar te houden (kostprijs: 180 euro voor tien kinderen). Zo wordt er kindercham­pagne van een bekend merk geschonken, net als water van Belgische origine.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium