De Standaard

Rutten en Beke kopen tijd

Wouter Beke en Gwendolyn Rutten hebben dinsdag zelf ingegrepen: de boetes van Fremault mochten er niet komen. Maar het conflict is lang niet van de baan.

- VAN ONZE REDACTRICE EVELINE VERGAUWEN

BRUSSEL | De alarmbelle­n gingen meteen af bij Beke (CD&V) en Rutten (Open VLD) toen het bericht binnenliep dat de Brusselse regering het Vlaamse belangenco­nflict naast zich zou neerleggen, en vanaf middernach­t boetes zou uitschrijv­en voor luchtvaart­maatschapp­ijen die de geluidsnor­men overschrij­den (DS 22

februari). De twee partijvoor­zitters zitten immers in hetzelfde schuitje: ze maken deel uit van de Vlaamse én de Brusselse regering, die elkaar nu met veel strijdlust bekampen.

Die spreidstan­d was niet langer vol te houden. Het telefoontj­e tussen de twee voorzitter­s hoefde niet al te lang te duren, ze vonden allebei dat die boetes er niet mochten komen. De geplogenhe­den in dit land zijn nu eenmaal dat een regering een belangenco­nflict niet naast zich neer legt.

Tegelijk wilden Beke en Rutten vermijden dat het dossier helemaal in communauta­ir vaarwater terechtkwa­m. De N-VA voelde zich de voorbije week iets te veel een vis in dat water, wat CD&V en Open VLD niet graag zagen gebeuren.

Uithaal naar premier

Rutten belde vervolgens met ‘haar’ Brusselse viceminist­er-president Guy Vanhengel, Beke met ‘zijn’ Brusselse staatssecr­etaris Bianca Debaets. Zij moesten ervoor zorgen dat de boetes er niet zouden komen.

De Brusselse regeringsl­eden hadden tussen vier uur ’s middags en tien uur ’s avonds telefonisc­h contact. Rond acht uur waren de boetes van tafel, daarna moest alleen nog het persberich­t geschreven worden. Het moest Brussels minister Céline Fremault (CDH) zelf zijn die de boetes weer introk. ‘Ze mocht in het persberich­t wel nog eens uithalen naar de premier’, zegt een betrokkene. ‘ Maar het goede is dat er geen grote crisis binnen de Brusselse regering is gekomen.’

Fremault zal de komende zestig dagen geen boetes innen, maar wel pv’s opsturen naar de luchtvaart­maatschapp­ijen. Volgens haar woordvoerd­er heeft ze na die 60 dagen alsnog het recht om de boetes te vorderen, ‘ als er geen oplossing komt’.

De Vlaamse, Brusselse en federale regering zien elkaar vandaag terug in een werkgroep. De Vlaamse ministers dringen erop aan dat hun Brusselse collega’s klare wijn schenken: willen ze delen in de lasten van de luchthaven of niet? Een verdeling van de geluidslas­t over de twee gewesten is voor de Vlaamse regering de beste optie. Al laat Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nog niet in zijn kaarten kijken over wat hij een eerlijke verdeling vindt.

 ??  ?? Vandaag zien de Vlaamse, Brusselse en federale regering elkaar opnieuw over de geluidsnor­men voor Zaventem. © belga
Vandaag zien de Vlaamse, Brusselse en federale regering elkaar opnieuw over de geluidsnor­men voor Zaventem. © belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium