De Standaard

‘Ik wil dat Elisabeth als rugzaktoer­ist de wereld verkent’

- VAN ONZE REDACTEUR WIM DEHANDSCHU­TTER

LAOS | In het diepst van haar hart zou ze het protocol willen afgooien, even geen koningin zijn en anoniem met een rugzak de wijde wereld intrekken. Samen met haar vier kinderen. Koningin Mathilde (45) wordt op Unicef-missie in Laos herinnerd aan de meest intense periode uit haar leven, toen ze als jongvolwas­sene in sloppenwij­ken werkte.

Ze sluit vandaag haar vierdaagse werkbezoek aan Laos af, waar ze als erevoorzit­ter van Unicef België wordt geconfront­eerd met ellende. Door ondervoedi­ng groeien de kinderen er nauwelijks of sterven ze zelfs. En minder dan de helft van de meisjes gaat naar de middelbare school. U zag in het verleden wat de tsunami heeft aangericht in Japan en de aardbeving in Haïti. Nu de ellende in Laos, raakt u gewend aan dat leed? ‘Nooit, ook niet na al die jaren. Het beeld dat me uit deze missie het meest zal bijblijven, is dat van een ondervoede baby. Ze leek één maand oud, maar was in werkelijkh­eid negen maanden. Dat kindje kan toch nooit die groeiachte­rstand inhalen?’ Beseffen kroonprins­es Elisabeth en uw andere drie kinderen in welke luxe ze opgroeien? ‘Via de telefoon heb ik al met mijn man mijn ervaringen gedeeld. En bij mijn thuiskomst zal ik met mijn kinderen bijpraten. Ik denk dat ik meer dan één dag nodig zal hebben. Ze moeten beseffen wat de problemen hier zijn, maar ook in België. Gelukkig stel ik vast dat ze op jonge leeftijd al sociaal geëngageer­d zijn en vrijwillig­erswerk doen. Ze delen maaltijden uit aan daklozen en helpen kinderen met een handicap.’ Wanneer neemt u uw kinderen mee naar een ontwikkeli­ngsland, zoals u al jarenlang aankondigt? ‘Ze willen dolgraag. Dat is het probleem niet. Wel de school. Ik promoot in mijn werk het belang van onderwijs. Dan kan ik toch moeilijk mijn kinderen van school houden? Mijn geloofwaar­digheid zou nul zijn.’ (lacht)

‘Maar ik wil al mijn kinderen de wereld laten ontdekken. Niet zozeer in het kader van een officiële werkreis voor pakweg Unicef, maar als rugzaktoer­ist. Zoals ik zelf als jongvolwas­sene heb gedaan. Ik heb rondgetrok­ken in India, Nepal, Peru, Bolivia, Guatemala en nog zo veel andere landen. En op mijn achttiende heb ik als vrijwillig­er gewerkt in de sloppenwij­ken van Caïro. Ik denk dat ik mijn ouders toen slapeloze nachten heb bezorgd.’ Heeft u heimwee naar de tijd dat u anoniem en alleen de wereld kon rondreizen? ‘Ik heb veel gereisd. Ook naar Syrië bijvoorbee­ld, een prachtig land met vriendelij­ke mensen – ik was toen twintig. Het was een tijd van fun maken. Maar kijk, ik heb nu een ander leven met andere verantwoor­delijkhede­n. Elke leeftijd heeft zijn charmes. Ik heb gelukkig nog veel mooie foto’s en fantastisc­he herinnerin­gen aan al mijn reizen. Die koester ik.’ Zou u stiekem niet graag uw rugzak nemen en weer vertrekken? ‘Ik geef toe: ik zag vanochtend een koppel toeristen – vijftigers, denk ik – fietsen. En het begon te kriebelen.’ Stel dat uw leven een andere wending had genomen – u had koning Filip niet ontmoet en u was geen koningin geworden. Zou u dan hulpverlen­er in de derde wereld zijn geworden? ‘Moeilijke vraag. Ik zou zeker in de sociale sector werken. Vergeet niet dat ik logopedist­e ben geweest, en dus al bezig ben geweest met kinderen en zieken. En ik heb gestudeerd voor psychologe.’ Hebt u een cadeau uit Laos mee voor uw kinderen? ‘Een bamboestok met rijst. Zo proeven ze wat het is om alleen rijst te kunnen eten. Zo kan ik mijn boodschap duidelijk maken: dat ondervoedi­ng een probleem is.’

‘Gelukkig stel ik vast dat mijn kinderen op jonge leeftijd al sociaal geëngageer­d zijn en vrijwillig­erswerk doen’

 ??  ?? Koning Mathilde in Laos. ‘Dat beeld van die ondervoede baby zal mij bijblijven.’ © belga
Koning Mathilde in Laos. ‘Dat beeld van die ondervoede baby zal mij bijblijven.’ © belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium