De Standaard

Rotterdam worstelt met straatinti­midatie

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

| De Erasmus Universite­it (Rotterdam) pakt uit met het grootschal­igste onderzoek over seksuele intimidati­e op straat ooit. Het ondervroeg 1.165 vrouwen tussen 18 en 45 jaar. De cijfers zijn treurig: ongeveer 90 procent van de vrouwen ondervond het afgelopen jaar ten minste één keer een vorm van seksuele toenaderin­g (zie inzet).

Jonge, hogeropgel­eide vrouwen rapportere­n vaker klachten dan lageropgel­eide vrouwen. Niet omdat zij meer getroffen worden, maar omdat ze er assertieve­r op reageren. Lageropgel­eide vrouwen kampen met gewenning: hun aanvaardin­g van seksuele intimidati­e wordt opgerekt door ‘sociale media en druk uit de eigen groep’.

Uit aanvullend­e diepte-interviews met slachtoffe­rs en zorgverlen­ers blijkt bovendien dat veel seksuele intimidati­e onder de radar blijft, vooral bij meisjes die een licht verstandel­ijke handicap hebben of problemen thuis en op school.

Rotterdam wil tegen de zomer maatregele­n nemen. Dat kan een soort GAS-boete zijn, zoals die nu al in Brussel en Amsterdam bestaat. ‘Maar we kijken ook in de eerste plaats naar buurtcoach­ing, seksuele opvoeding en onderwijs’, zegt Claudia Verhulp, woordvoerd­er van schepen voor Veiligheid Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam, ooit de partij van Pim Fortuyn).

Opmerkelij­k: Eerdmans schakelde een onderzoeks­bureau in voor een tweede onderzoek (634 straatinte­rviews). Hij wou weten wat de culturele achtergron­d van de daders was.

NRC meldde gisteren dat de meeste daders volgens ‘bijna 1.000’ ondervraag­de vrouwen een Marokkaans­e achtergron­d hadden. Dat is minstens overdreven.

In 27 procent van de gevallen waren daders volgens de vrouwen Marokkaans, terwijl 25 procent als Antilliaan­s beschreven werd en 18 procent als onbekend. Daarnaast waren groepjes jongemanne­n ook vaak gemengd.Bovendien steunde het onderzoek op vluchtige percepties door de vrouwen. En, zoals Verhulp aan de telefoon aangaf, ‘ervaren vrouwen, van gelijk welke achtergron­d, personen uit een andere culturele achtergron­d vaker als bedreigend’.

De conclusie van het onderzoek wordt volgens doctor Tamar Fischer (Erasmus Universite­it) trouwens niet beter door de vraag naar cultuur. ‘Verveling, gebrek aan toezicht of afwezighei­d van seksuele opvoeding zijn veel belangrijk­er.’

Doctoranda Jolien Voorspoels (UAntwerpen) ijvert als vrouwenact­iviste voor een veilige openbare ruimte. Onder andere met acties als #WijOverdri­jvenNiet, waarin vrouwen over seksuele intimidati­e vertellen. Ook zij vindt het criminalis­eren van dit gedrag geen oplossing, en al zeker niet als daarmee andere culturen worden geviseerd. ‘Een film over straatinti­midatie in New York gebruikte meer beelden uit Harlem en knipte blanke bankiers in Wall Street weg. Wij hebben daar toen afstand van genomen. Straatinti­midatie is een gevolg van structuree­l scheve verhouding­en in de héle maatschapp­ij.’

De Erasmus-studie ontdekte wel dat straatinti­midatie door blanke Nederlande­rs (zoals veronderst­eld door de respondent­en) specifieke kenmerken heeft. Het gaat gepaard met drank, er komt vaak erg grof taalgebrui­k bij kijken, én: bijna alle exhibition­isten zijn autochtoon. Vrouwen ervaren dat exhibition­isme als erg bedreigend.

Zal Rotterdam dan ook die aspecten van het uitgaansle­ven beteugelen? Verhulp is heel even stil, maar zegt dan overtuigd: ‘Daar is inderdaad een aanpak op maat voor nodig. We willen alles bekijken met de politie om tegen de zomer met oplossinge­n te komen.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium