De Standaard

Lijfwacht Wilders was tipgever van bende

- (kdr)

Consternat­ie bij de Nederlands­e veiligheid­sdiensten. Een agent die Geert Wilders moest beveiligen, verkocht geheime informatie.

| Het nieuws raakte dinsdagavo­nd laat bekend, en sloeg bij de politiedie­nsten in als een bommetje. Faris K., een ervaren politieage­nt, wordt ervan verdacht dat hij informatie heeft gelekt naar een Nederlands-Marokkaans­e criminele bende die zich onder meer bezighield met witwassen en heling.

Faris K., die zelf van Marokkaans­e afkomst is, werkte voor de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Die is belast met de beschermin­g van bedreigde en hooggeplaa­tste personen. Zoals de koninklijk­e familie. Faris K. werkte dus bij de dienst die onder meer over de veiligheid van PVV-politicus Geert Wilders moest waken. De man die graag hard uithaalt naar ‘criminele Marokkanen’ en ‘ Marokkaans tuig’.

Maar bij de persoonlij­ke fysieke beveiligin­g van Wilders zou Faris K. niet betrokken geweest zijn. Volgens de Nederlands­e media die het nieuws uitbrachte­n – NRC, De Telegraaf en de openbare omroep NOS – moest hij zogenaamde ‘ omgevingss­cans’ maken. Dat komt erop neer dat hij poolshoogt­e moest gaan nemen op plekken waar bedreigde en bewaakte personen naartoe zouden gaan. Om dat werk goed te kunnen doen, heeft de betrokken politieage­nt veel informatie nodig. Informatie die natuurlijk geacht wordt vertrouwel­ijk te blijven. Maar Faris K. verkocht via een tussenpers­oon inlichting­en die hij in het kader van zijn werk kreeg. Hoelang hij dat al deed en hoeveel informatie hij lekte, was gisteren nog niet duidelijk. Geen gevaar

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie verzekerde gisteren dat niemand van de bedreigde of bewaakte personen ook maar enig gevaar heeft gelopen – voor zover tot dan geweten. Geert Wilders pleegde gisteren over de zaak overleg met premier Mark Rutte en met minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie. Details over de inhoud van het gesprek werden achteraf niet meegedeeld.

De politie ontdekte eigenlijk toevallig wat Faris K. in het schild voerde. Tijdens een onderzoek naar een criminele bende, stelde de politie vast dat de verdachten over geheime informatie beschikten. Speurwerk leerde dat die informatie alleen afkomstig kon zijn van Faris K. Sommige van zijn collega’s zouden naar eigen zeggen zelf ook al vermoed hebben dat hij niet zuiver op de graat was.

De DBB is trouwens niet de best draaiende dienst bij de politie. Er waren nogal wat conflicten en er heerste intern veel wantrouwen. Een rapport daarover kostte het hoofd van de dienst zijn baan.

Tijdens een onderzoek naar een criminele bende, stelde de politie vast dat de verdachten over geheime informatie beschikten

 ?? © Robin Utrecht ?? Geert Wilders omgeven door zijn veiligheid­steam (de vooraan geportrett­eerde is níét de beschuldig­de).
© Robin Utrecht Geert Wilders omgeven door zijn veiligheid­steam (de vooraan geportrett­eerde is níét de beschuldig­de).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium