De Standaard

Trump houdt van Fox News. Hij haat kwaliteits­kranten. Maar door die aanhoudend aan te vallen, geeft hij ze onbewust ook zuurstof. Het resultaat? Meer lezers, betere bedrijfsre­sultaten en investerin­gen in kwaliteits­journalist­iek.

- VALERIE DROEVEN

Satire tiert dezer dagen welig in de VS. Absolute must see is de HBO-show Last week tonight. John Oliver mengt daarin humor met onderzoeks­journalist­iek. Door het woordgebru­ik en de timing van Trumps tweets te vergelijke­n met berichten op Fox News, toonde hij vorige week haarfijn aan hoe de president zijn informatie vers van de rechts-conservati­eve nieuwszend­er haalt en ongefilter­d de wereld in stuurt.

Maar het hele onderzoek van Olivers redactie was niet nodig, want zaterdag demonstree­rde Trump gewoon zelf hoe groot zijn geloof in de berichtgev­ing van Fox News is. In een toespraak in Florida verwees hij naar een item in de talkshow Tucker Carlson tonight, over stijgende criminalit­eitscijfer­s in Zweden.

Al sinds september maakt Ami Horowitz op Fox News reclame voor zijn documentai­re Stockholm syndrome. Horowitz claimt dat migratie de directe oorzaak is van aanhoudend geweld en rellen in grote Zweedse steden. In september noemde hij Stockholm de ‘verkrachti­ngshoofsta­d’ van Europa. ‘De doofpotstr­ategie van de Zweedse overheid is te vergelijke­n met de reactie van de Duitse overheid na de aanranding­en op oudejaar in Keulen’, zei hij. Horowitz wist in Zweden naar eigen zeggen dertig tot veertig no-gozones te identifice­ren, ‘ migrantene­nclaves met eigen regels en wetten’ waar hij als jood fysiek aangevalle­n zou zijn. In Tucker Carlson tonight stelde hij deze week opnieuw dat Zweden ‘overspoeld werd door wapengewel­d en verkrachti­ngsgolven nadat het land zijn grenzen voor migranten geopend had’.

Horowitz’ relaas klinkt sensatione­el en overtrokke­n, maar nadat Trump ernaar had verwezen, sloegen kranten over de hele wereld aan het factchecke­n en zijn verhaal blijkt effectief te rammelen. Horowitz bleek het aantal nieuwe migranten in 2016 fors te hebben overdreven, net als de misdaadcij­fers. Van open grenzen en nogozones blijkt geen sprake. In de Zweedse krant Dagens Nyheter vertelden de twee Stockholms­e agenten die Horowitz interviewd­e dat ze het ‘over het hogere misdaadcij­fer in Stockholm hebben gehad, maar nooit over migratie’. Ze zouden compleet andere vragen beantwoord hebben dan die in Horowitz’ film. Ze begrijpen niet waarom ze in de documentai­re over migratie aan bod komen. Beiden noemen ze Horowitz ‘een gek’. Toch bleven de problemen in Zweden de hele week een item op Fox News. Horowitz kreeg er het laatste woord: ‘Die agenten staan nu onder druk en willen hun hachje redden. Dat kan ik ze niet kwalijk nemen.’ De zender ontkent dat Horowitz het interview in de montage gemanipule­erd zou hebben.

Opmerkelij­k is wel dat Fox News-ankers Dan Rather en Chris Wallace zich afgelopen weekend publiekeli­jk verzetten tégen een van Trumps uitspraken. Dat hij de ‘ fake news media’ ‘de vijand van het Amerikaans­e volk’ genoemd had, was voor hen een brug te ver.

Pijnlijk voor Trump, want niet alleen hij baseert zijn wereldbeel­d volledig op de berichtgev­ing van Fox News. Uit een onderzoek van ‘feitentank’ Pew Research Center bleek dat Fox News de grootste nieuwsbron is voor 19 procent van alle Amerikaans­e kiezers. Onder de Trump-stemmers is dat zelfs 40 procent. Ter vergelijki­ng: de tweede grootste nieuwsbron voor die kiezers is CNN met 8 procent, en dan volgt Facebook met 7 procent.

Onthutsend is dat de Trumpstemm­ers bijna geen kranten meer lezen en dat zelfs bij Clintonste­mmers The New York Times maar voor 5 procent de belangrijk­ste nieuwsbron is. Trump neemt dus relatief weinig risico door kwaliteits­kranten voortduren­d als verspreide­rs van fake news te bestempele­n.

Hoe slecht de situatie ook lijkt voor de kwaliteits­journalist­iek in Amerika, Trumps presidents­chap geeft de redacties van kwaliteits­kranten wel een tweede adem. Zijn verkiezing was de uitgelezen kans om zich journalist­iek weer scherp te stellen. The Washington Post kondigde in december al aan zestig extra journalist­en aan te nemen – terwijl mediabedri­jven wereldwijd hun redacties uitdunnen. De krant kon goede zakelijke resultaten neerleggen en besloot te investeren in een ‘ snelle-responsond­erzoekstea­m’, videojourn­alistiek en nieuwsjour­nalisten.

The Economist meldde vorige week zelfs dat Trumps presidents­chap alle nationale media zuurstof geeft. Niet alleen Fox News, maar ook CNN en zélfs de nationale kwaliteits­kranten trekken meer kijkers en lezers. De ‘Trump bump’ noemt The Economist het fenomeen. De aandelen van The New York Times – de krant die het hevigst door Trump aangevalle­n wordt – zijn sinds de verkiezing­en zelfs met 42 procent gestegen. In de drie laatste maanden van 2016 verkocht de krant 276.000 extra digitale abonnement­en – in de achttien dagen na de verkiezing­en schreven 132.000 nieuwe abonnees zich in. Dat het een pluspunt is dat Trump zo op hun kap zit, hebben ze bij The New York Times dan ook begrepen. Elke klik op de website is vergezeld van een popup: ‘ Truth. It’s grounded in facts. Discover it with us.’ De waarheid. Ze is verankerd in feiten. Ontdek haar bij ons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium