De Standaard

Premier Michel weigert bonus aan Leroy

Regering ziet loonsverho­ging ‘in huidig klimaat’ niet zitten

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

De topvrouw van Proximus blijft hengelen naar een forse loonsverho­ging. Haar salarispak­ket van 800.000 euro ligt nochtans al fors hoger dan het afgesproke­n plafond.

BRUSSEL | 800.000 euro per jaar verdienen en toch niet tevreden zijn. In dat geval verkeert Dominique Leroy. De topvrouw van Proximus vindt dat ze recht heeft op een langetermi­jnbonus, maar premier Charles Michel floot haar terug.

Leroy werd aangesteld door de regering-Di Rupo, die voor topmanager­s een loonplafon­d besliste in te voeren. Voor overheidsb­edrijven als de NMBS was dat 290.000 euro, voor beursgenot­eerde bedrijven zoals Bpost en Proximus 650.000 euro. Maar Leroy was daar destijds al niet mee tevreden en onderhande­lde zich naar een salarispak­ket van naar verluidt ruim 800.000 euro. ‘Drempel’ van 1 miljoen

Zo krijgt Leroy onder meer een jaarlijkse royale storting in haar groepsverz­ekering. En boven op de zogeheten extralegal­e voordelen kan de ceo van Proximus ook nog eens rekenen op een bonus als ze beter presteert dan verwacht. Een bonus boven op de bonus dus.

Maar daar is Leroy nog niet tevreden mee. In tegenstell­ing tot de leden van het directieco­mité van Proximus heeft ze namelijk geen ‘variabele verloning op lange termijn’. De zeven andere leden van het directieco­mité van Proximus heb- ben die namelijk wel. Zij hebben samen een ‘langetermi­jnbonus’ van 1,2 miljoen euro, meldden De Tijd en L’Echo. Ofwel zo’n 170.000 euro per persoon.

En dus wil Leroy nog een derde bonus. Want, toeval of niet, tel die boven op de 800.000 euro en je komt dicht bij de psychologi­sche drempel van 1 miljoen euro.

Leroys vraag kwam bij minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLd) terecht, en vervolgens bij de premier. Maar die zien een hoger loon voor Leroy niet zitten ‘in het huidige klimaat’, zo werd gisteren bevestigd in regeringsk­ringen. Proximus haastte zich nochtans om te zeggen dat er nooit een officiële vraag kwam voor een loonsverho­ging. Of dat was omdat Leroy toch geen groen licht zou krijgen, is onduidelij­k.

 ??  ?? Dominique Leroy. © belga
Dominique Leroy. © belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium