De Standaard

Minder grenzen, meer welvaart

-

markt, zo blijkt uit de cijfers. Wat betreft de groei van de economie, moet ons land alleen Oostenrijk laten voorgaan. Zonder eengemaakt­e markt zou de Belgische economie 2,51 procent kleiner zijn geweest. Dat is aanzienlij­k meer dan het gemiddelde voor de 28 lidstaten van de Europese Unie.

Lidmaatsch­ap van de EU heeft elk Belgisch huishouden 2.053 euro extra welvaart opgeleverd, heeft 113.000 extra arbeidspla­atsen opgeleverd en voor 1.057 euro extra consumptie per huishouden gezorgd. Per hoofd van de bevolking is 213 euro meer geïnvestee­rd.

Maar de integratie is nog verre van volledig, zo stelt het rapport vast. De mate waarin lidstaten zich hebben geïntegree­rd, verschilt aanzienlij­k. Tegenover een kopgroep van landen die erg goed geïntegree­rd zijn, zoals Luxemburg, Ierland, Hongarije en België, is er ook een groep achterblij­vers waartoe onder meer Griekenlan­d, Cyprus, Groot-Brittannië, Italië en Denemarken behoren.

Als die achterblij­vers een inhaalslag zouden maken en zich tot het niveau van de kopgroep zouden hijsen, zijn er grote welvaartsw­insten te boeken. In een maximaal scenario is er nog 0,6 procent extra economisch­e groei te behalen, 208 euro extra consumptie per huishouden en 1,3 miljoen extra banen. Voor België, dat al goed geïntegree­rd is, blijft de potentiële winst beperkt tot maximaal 0,46 procent extra groei, 195 euro extra consumptie en 21.000 extra banen.

‘De bijdrage van de eenheidsma­rkt aan de welvaart voor de inwoners is significan­t’, schrijft EUvicepres­ident Jyrki Katainen in het voorwoord van de studie. ‘ De resultaten laten ook zien dat de voordelen groter zijn naarmate landen beter geïntegree­rd zijn in de eenheidsma­rkt.

Het rapport is een pleidooi voor een verdere uitdieping van de eenheidsma­rkt. Want die staat onder druk, stelt voorzitter Karl Cox van AmCham EU vast. Opmerkelij­k is dat het woord ‘Brexit’ nergens voorkomt in het 135 pagina’s tellende rapport. Maar Cox, een Amerikaan die in Frankrijk voor Oracle werkt, noemt wel ‘het resultaat van het Britse referendum’ als een ontwikkeli­ng ‘ die de integritei­t van de eenheidsma­rkt in vraag stelt’.

De Britse economie heeft sinds 1990 enorme voordelen gehaald uit de eengemaakt­e markt. Het rapport raamt dat de economie daardoor nu 1,3 procent groter is, wat per huishouden neerkomt op 933 euro. De integratie heeft ook 389.000 arbeidspla­atsen opgeleverd. Als Groot-Brittannië in de eengemaakt­e markt zou blijven en de mate van integratie nog zou kunnen optrekken tot bijvoorbee­ld die van België, kan de werkgelege­nheid stijgen met 199.000 arbeidspla­atsen.

Cox: ‘De eenheidsma­rkt heeft sterke en luide verdediger­s nodig. Deze onafhankel­ijke studie is een poging om bij te dragen aan die inspanning. Hoe zouden onze levens eruit zien zonder de eenheidsma­rkt? Wachtrijen bij de grenzen, zwakkere consumente­nbeschermi­ng, hogere prijzen, minder carrière-opportunit­eiten, tijdrovend­e grensforma­liteiten, vertraging­en voor pakjes die internatio­naal verzonden worden’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium