De Standaard

’s Ochtends vissen voortaan verboden

- BEERSEL (ssj) (belga)

Vissen op de vijver van het kasteel van Beersel is niet langer toegestaan buiten de openingsur­en van het kasteel. Door het gebrek aan controle waren er te veel vissers die hun vangst meenamen.

| Sinds een vijftal jaar is het opnieuw mogelijk om te vissen op de vijver van het kasteel van Beersel. Nadat in 2003 het water werd afgelaten om 18.000 kubieke meter slib te ruimen, was de vijver van ongeveer een hectare groot in 2012 weer visklaar.

De vissers vinden de weg naar de vijver meer en meer terug, maar het succes heeft ook een keerzijde. ‘ Tijdens het voorbije seizoen zijn er een aantal incidenten geweest. Zo werd het domein ' s nachts betreden. Sommige vissers namen ook hun vangst mee, wat niet toegelaten is’, zegt schepen van Toerisme Sonja Bosmans (CD&V). ‘Daarom is het volgens de gemeente aangewezen om het reglement voor het begin van het nieuwe visserijse­izoen aan te passen.

‘Op dit moment hebben de veertig vissers met een abonnement een toegangsco­de van de poort. Zij konden die code gebruiken om te vissen van zonsopgang tot 18 uur. Toen de vijver net weer open was, was er maar een tiental vissers, nu zijn er al vier keer meer, waardoor controle niet meer mogelijk is. We hebben bovendien vragen over de veiligheid door mensen toegang te verlenen tot gemeenteli­jk eigendom zonder dat er toezicht is. Wie draagt de verantwoor­delijkheid als er iets zou gebeuren?’, zegt Bosmans.

Bij de start van het nieuwe toeristisc­he seizoen op 1 maart, komt er een nieuwe poort. ‘Door de reeks incidenten en omdat we niet iedereen een sleutel kunnen geven, hebben we beslist dat de vijver alleen tijdens de openingsur­en van het kasteel toegankeli­jk zal zijn. Ik begrijp dat vissers graag ’s ochtends vissen, maar dat kan nu niet meer’, verduideli­jkt Bosmans.

Het kasteel is doorgaans te bezichtige­n van dinsdag tot zondag. Tijdens de wintermaan­den december, januari en februari is het gesloten en in maart en november enkel open tijdens het weekend.

Inwoners van Beersel betalen 25 euro voor een jaarabonne­ment, niet-Beerselaar­s moeten 40 euro neertellen. Voor wie jonger is dan veertien jaar, ligt de prijs half zo laag. Een dagje vissen kost 2,5 euro. hoogleraar aan de KU Leuven en burgemeest­er van Herent van 2010 tot 2012. Griet Lissens volgt De Clercq op als gemeentera­adslid. Dat meldt de SP.A van Herent.

De SP.A wil verjongen en zet De Clercq in om de partij klaar te stomen voor de verkiezing­en van 2018. Hij was sinds 1988 onafgebrok­en schepen in Herent en onder meer bevoegd voor lokale economie en milieu.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium