De Standaard

Red het klimaat, eet lokaal

-

Het artikel ‘Eet liever kippenbout of varken dan biefstuk’ laat uitschijne­n dat vlees eten erg kwalijk is voor het klimaat (DS 22 februari). Dat onze hele Vlaamse land- en tuinbouw verantwoor­delijk is voor 8 procent van de uitstoot van broeikasga­ssen wordt vermeld maar blijft niet hangen. Veehouderi­j neemt 5 procent voor haar rekening. Het klimaat redden door je biefstuk te laten? Dat is heel kort door de bocht.

De sector verminderd­e de uitstoot met 26 procent (tegenover 1990), duidelijk meer dan de totale reductie in Vlaanderen van 16 procent. Onze melkveehou­ders verminderd­en de uitstoot per liter melk met 25 procent (20002015). De productie van een kilo biefstuk van eigen bodem stoot maar half zoveel broeikasga­s uit als die van een kilo Braziliaan­se biefstuk. ‘Red het kli- maat, eet lokaal’ was een betere krantenkop geweest.

Het belang van en het geloof in onderzoek in twijfel trekken, is er helemaal over. Al vele decennia zijn de resultaten van onderzoek voelbaar in elk bedrijf. Het gerichte klimaatond­erzoek is een relatief jong onderzoeks­domein en verdient een kans. Ik ben er zeker van dat belangrijk­e resultaten geboekt zullen worden.

Opnieuw worden vlees eten en met de auto rijden vergeleken. Maar bij vlees brengt men alles in rekening, van de productie van veevoeders tot de hele levensloop van het dier. De ‘winst’ door opslag van koolstof in grasland wordt dan weer niet meegeteld. Bij het autorijden daarentege­n houdt men enkel rekening met de brandstof, niet met het ontginnen, raffineren en transporte­ren ervan, de constructi­e en de recyclage van wagens, aanleg en onderhoud van wegen… Aanschouwe­lijk vergelijke­n mag, maar dan graag eerlijk.

En wat met het pleidooi tegen export? Het blijft me verrassen dat men dit enkel oplegt aan landbouw. Mochten we in Vlaanderen voortdoen met wat in eigen land geproducee­rd wordt, dan keren we eeuwen terug in de tijd. Vlaanderen heeft heel weinig grondstoff­en. Geen aardolie, geen mineralen, amper hout om ieder van een eettafel te voorzien. Gedaan met de import van rijst of katoen. Onze land- en tuinbouw produceert inderdaad meer dan we zelf consumeren. Maar de grootste afzet (67 procent) gebeurt naar onze buurlanden, en bij uitbreidin­g naar de EU (85 procent). Wie landbouw oplegt enkel voor eigen regio te produceren, moet de lijn doortrekke­n, want niet alleen landbouw stoot broeikasga­ssen uit. Export verbieden aan de industrie lijkt terechter, als je weet dat die verantwoor­delijk is voor 28 procent van onze uitstoot, de energiesec­tor voor 24 procent en transport voor 19 procent. Ter herinnerin­g, veehouderi­j zit aan 5 procent. De kop ‘Red het klimaat, zet je verwarming uit, verkoop je wagen, ga niet op reis’ zou meer invloed hebben op het klimaat.

Ons (rund)vlees zo viseren is onterecht. Wie het klimaat wil redden, bekijkt best de cijfers en niet de krantenkop­pen en geeft onderzoek een kans. Want ondanks de verbeterin­gen die we al realiseerd­en, blijf ik erin geloven dat het nog beter kan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium