De Standaard

De onzin van geluksenqu­êtes

-

Net als pijn is geluk een subjectief gevoel dat meetbaar noch vergelijkb­aar is. Het is dan ook lastig om er waarheidsu­itspraken over te doen. Wat zijn de bezwaren tegen de geluksenqu­êtes van CM, de Oeso, de aangekondi­gde steekproef van Lieven Annemans (DS 21 februari)?

Wat betekent ‘ zeer gelukkig’, ‘niet helemaal gelukkig’, ‘ ongelukkig’? Is er een schaal van 0 tot 10 waarop kan worden vastgestel­d op welk geluksnive­au iemand zichzelf plaatst? En wat zou niveau 0 of 10 dan betekenen? En wat met de moeilijkhe­id om geluk te vergelijke­n? Onderzoeke­rs lijken ervan uit te gaan dat mensen goed weten hoe gelukkig ze zijn terwijl daar geen echte grond voor is. Er is ook nog eens een taalproble­em: hoe weten we dat het woord ‘ geluk’ hetzelfde oproept als ‘ happiness’ of als ‘ prasannta’ in India? Dat Belgen met hun score van 7,4 op 10 ‘iets ongelukkig­er zouden zijn dan Duitsers...’ is dan ook een wankele basis ‘ om te gaan uitzoeken hoe dat komt’, zoals Annemans van plan is.

Kunnen we om geluk te meten dan niet afgaan op randvoorwa­arden als scholingsg­raad en veiligheid? De Oeso verzamelt in haar Better Life Index data over elf verschille­nde facetten die de kans op een goed leven in kaart brengen. Filosofiep­rofessor Martin van Hees vat het goed samen: ‘De dingen die het leven waardevol maken – vrijheid, authentici­teit, … vriendscha­p, liefde, rechtvaard­igheid – maken het leven niet waardevol omdat ze leiden tot geluk, maar leiden tot geluk omdat ze waardevol zijn.’

Je moet dus onderzoeke­n welke voorwaarde­n dat goede leven mogelijk maken. Voor externe randvoorwa­arden als gezondheid, onderwijs, veiligheid moet de overheid instaan. Daarnaast zijn er persoonsge­bonden voorwaarde­n als vriendscha­ppen, waar Aristotele­s al naar verwijst. Maar dat zal niet volstaan. Een laatste luik betreft metafysisc­he voorwaarde­n zoals verbondenh­eid, perspectie­f en rechtvaard­igheid. Religie en vooruitgan­gsdenken kunnen dat niet meer invullen. Het is tijd voor ‘ Das Prinzip Hoffnung’, waar Ernst Bloch over schrijft. Opnieuw een groot quasisacra­al verhaal durven ontvouwen, is wat hoop geeft, oriëntatie en perspectie­f. Laat ook die hoop dus maar deel uitmaken van Annemans’ onderzoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium