De Standaard

Einde renovatie Kleine Zavel is in zicht

- (ycs)

De renovatie van de Kleine Zavel Square in Brussel is na drie jaar bijna voltooid. ‘Momenteel zijn we bezig met de renovatie van zestig van de in totaal 220 meter lange omheining’, zegt Eline De Swaef, de woordvoers­ter van het federaal fonds voor Brussel Beliris. ‘De fundering van de omheining is volledig vernieuwd. Alle 48 standbeeld­en zijn opgefrist, al staan sommige nog niet weer op hun plek.’

‘We hebben het zwart van de beelden weggehaald, maar niet het groen’, zegt restaurate­ur Derek Biront, aan de slag bij Metafose. ‘Het groen is patina. Je kan dat weghalen, maar dan moet je de beelden regelmatig onderhoude­n. Daar is niet altijd tijd en geld voor. Nochtans zou dat minder kosten dan een volledige renovatie om de twintig jaar.

‘We hebben ook het geraamte van enkele beelden vernieuwd. Bij een op de vijf waren die uit ijzer gemaakt. Toen de beelden werden gemaakt, eind de negentiend­e eeuw, wist men al dat ijzer niet de meest duurzame keuze was. Maar het was goedkoper.’

De Kleine Zavel werd in 1890 ingehuldig­d. De 48 bronzen beelden stellen historisch­e figuren voor, zoals geograaf Mercator, en vertegenwo­ordigers van ambachten en gilden.

Tegen de lente moeten de werkzaamhe­den afgerond zijn. De renovatie van het park kostte drie miljoen euro. Beliris nam dat bedrag op zich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium