De Standaard

‘Most wanted’lijst van bacteriën

- (loa)

| De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) publiceerd­e gisteren voor het eerst een prioriteit­enlijst met bacteriën, waartegen zo snel mogelijk nieuwe medicatie gevonden moet worden. Het gaat om bacterien die resistent geworden zijn voor meerdere antibiotic­a en die wereldwijd vele mensenleve­ns eisen.

De lijst kwam er op aandringen van de Duitse regering, die het probleem wil aankaarten op de G20-top in juli in Hamburg. Het is de bedoeling dat overheden het document gebruiken om bij zowel gesubsidie­erde instelling­en als privébedri­jven de juiste prioriteit­en te stellen.

‘De resistenti­e voor antibiotic­a groeit en de mogelijke behandelin­gen raken uitgeput’, zegt MariePaule Kieny van de WHO. ‘Als we de ontwikkeli­ng van nieuwe medicatie overlaten aan de marktdynam­iek, komen we te laat.’

In de lijst zijn twaalf bacteriën opgenomen. Het gaat veelal om ziekenhuis­bacteriën, een verzamelna­am voor bacteriën die in ziekenhuiz­en resistenti­e kweken tegen antibiotic­a en bij verzwakte patiënten makkelijk infecties veroorzake­n.

Volgens professor Herman Goossens (UZ Antwerpen), een van de internatio­nale experts die de WHO adviseerde, hebben India en CentraalAm­erika het zwaarst te lijden onder resistente

bacteriën.

Maar ook in België vallen veel slachtoffe­rs door de opgelijste bacteriën. ‘De top drie komt ook in ons land steeds meer voor’, zegt Goossens.

De WHO benadrukt dat de ontwikkeli­ng van nieuwe medicatie niet zal volstaan. Er moet ook blijvend worden ingezet op preventie, door bestaande en nieuwe antibiotic­a rationeel in te zetten bij mens en dier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium