De Standaard

‘Gevangen in een nacht zonder eind, dat is geen leven’

- VAN ONZE REDACTRICE

Fabiano Antoniani (40), verlamd en blind na een verkeerson­geval, smeekte de Italiaanse president onlangs te mogen sterven. Maar in Italië is euthanasie nog altijd een misdrijf. Fabiano overleed gisteren in Zwitserlan­d. De man die hem bijstond, hangt twaalf jaar gevangenis boven het hoofd.

BRUSSEL | Van broker tot verzekerin­gsagent: Fabiano Antoniani had in zijn leven allerlei baantjes uitgeprobe­erd. Hij vond zijn roeping in de muziek. Als dj ‘Fabo’ oogstte hij heel wat succes, tot in India toe. Maar bijna drie jaar geleden gooide een zwaar auto-ongeval zijn leven voorgoed overhoop.

Fabo reed ’s nachts naar huis, na een optreden. Toen zijn gsm viel, boog hij zich voorover om zijn mobieltje te graaien. Vanop de pechstrook reed een andere auto keihard op hem in.

Experiment­ele behandelin­gen

Fabo raakte verlamd en hij verloor ook zijn zicht. Dat gaf hem het gevoel vanaf dan eeuwig vast te zitten in het noodlottig­e duister. ‘Ik zit gevangen in een donkere nacht zonder eind’, zei hij zelf onlangs.

Hij gaf de moed niet meteen op. Helaas sloegen de vele behandelin­gen niet aan, ook de experiment­ele niet. Vastgeklui­sterd aan zijn bed en met geen uitzicht op beterschap, besloot Fabiano dat dit leven niet langer de moeite loonde.

Maar euthanasie is een misdrijf in Italië. Onder de zware druk van de ka- tholieke lobby – die gaat van de machtige Italiaanse bisschoppe­nconferent­ie en het Vaticaan, tot een reeks conservati­eve vereniging­en en media – blijft dat ook zo.

‘Biologisch testament’

Het debat over de invoering van een ‘biologisch testament’, waarbij elke Italiaan in geval van wilsonbekw­aamheid zijn eigen levenseind­e op papier zou kunnen zetten, sleept al vele jaren aan. De discussie in het parlement is onlangs opnieuw uitgesteld.

Dat maakte Fabiano woedend. ‘ Het is schandalig dat een groep parlements­leden de moed niet heeft om een situatie te bespreken waarin, behalve ikzelf, nog zoveel andere Italiaanse burgers leven’, zei hij minder dan een maand geleden.

Emotionele oproep

Daarom deed Fabiano onlangs een emotionele oproep tot Sergio Mattarella. Hij vroeg de Italiaanse president dat die het parlement ertoe zou bewegen zo snel mogelijk werk te maken van dat biologisch­e testament. Die wens ging niet in vervulling.

Fabiano, die eerder deze maand veer- tig werd, zocht hulp bij een vereniging die ijvert voor een menswaardi­g levenseind­e. Een lid van die vereniging begeleidde hem naar Zwitserlan­d, waar hij gisterenmo­rgen is ingeslapen. Volgens de vereniging riskeert dat lid daarom nu twaalf jaar celstraf in Italië.

Stiekem

De meeste Italianen die zich in een vergelijkb­are situatie bevinden, vragen meestal een arts of een verpleger om hulp, en stoppen daarbij een centje toe. Maar om de zoveel tijd heeft iemand in Italië er genoeg van dit stiekem te moeten ‘regelen’, en zwengelt die persoon het publieke debat over euthanasie en over een waardig levenseind­e in Italië aan.

Fabiano probeerde dat de voorbije twee jaar, net zoals Beppino Englaro uit het Noord-Italiaanse Lecco dat eerder had gedaan. Beppino’s dochter Eluana kwam in 1992 na een zwaar verkeerson­geval terecht in een vegetatiev­e toestand, die onomkeerba­ar bleek. Het kostte Beppino zo maar even zeventien jaar om de toestemmin­g te krijgen om zijn dochter van de machines te mogen loskoppele­n. In 2009 lukte het uiteindeli­jk toch, omdat Beppino – anders dan Fabiano Antoniani – geen euthanasie vroeg, maar de kunstmatig­e voeding en beademing van zijn dochter liet stopzetten.

Het debat kent in Italië hevige vooren tegenstand­ers. Ook de situatie van Fabiano heeft de gemoederen weer flink beroerd. ‘Om als Italiaan waardig te sterven, moet je emigreren. Fabo, vergeef het ons’, reageerde de Italiaanse schrijver Roberto Saviano.

‘Om als Italiaan waardig te sterven, moet je emigreren. Fabo, vergeef het ons’ ROBERTO SAVIANO Italiaans schrijver

 ?? © rr ?? Vastgeklui­sterd aan zijn bed en met geen uitzicht op beterschap, besloot dj Fabiano dat dit leven niet langer de moeite loonde.
© rr Vastgeklui­sterd aan zijn bed en met geen uitzicht op beterschap, besloot dj Fabiano dat dit leven niet langer de moeite loonde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium