De Standaard

‘Made in China’ wordt te duur

Fabriekslo­nen in China naderen in sneltempo die in Portugal. Een Chinese arbeider verdient nu al 3,6 dollar per uur. Dat is vijf keer meer dan in India.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL | ‘De fabriek van de wereld’, zo werd China jarenlang bewonderen­d omschreven. Maar samen met de lage lonen loopt die tijd ten einde. Produceren in China wordt steeds duurder, waardoor steeds meer bedrijven hun productie naar het buitenland verhuizen of kiezen voor robots en grootschal­ige automatise­ring.

Volgens een nieuw rapport van consultant Euromonito­r Internatio­nal verdient een Chinese fabrieksar­beider drie keer meer dan tien jaar geleden: liefst 3,6 dollar per uur. En dat terwijl de fabriekslo­nen, exclusief inflatie, over dezelfde periode in andere groeilande­n stagneerde­n of daalden. In Brazilië en Mexico bijvoorbee­ld strijken fa- brieksarbe­iders vandaag gemiddeld 2,7 en 2,1 dollar per uur op (zie

grafiek). En in India, dat andere enorme groeiland, bleef het uurloon van de gemiddelde fabrieksar­beider sinds 2007 haperen op amper 0,7 dollar per uur. Portugal komt in zicht

De lonen in de Chinese maakindust­rie liggen vandaag zelfs gemiddeld hoger dan die in heel LatijnsAme­rika, citeert The Financial Ti

mes het rapport, dat gebaseerd is op cijfers van Eurostat, de internatio­nale arbeidsorg­anisatie ILO en nationale statistiek­en. En dat met slechts één uitzonderi­ng: Chili.

Sterker nog, de Chinese fabriekslo­nen naderen in sneltempo die in de zwakkere Zuid-Europese landen, zoals Griekenlan­d en Por- tugal. Het gemiddelde uurloon in de Portugese industrie ligt met 4,5 dollar per uur nog slechts 25 procent hoger dan dat in China.

De verklaring? Volgens economen is dat vooral een gevolg van de toetreding van China tot de Wereldhand­elsorganis­atie WTO, waardoor de Chinese economie in sneltempo is gaan ‘verwesters­en’. Bovendien moet de loonpiek wellicht nog komen. Door de vergrijzin­g zal de actieve bevolking in China de komende decennia fors krimpen, waardoor de lonen nog veel verder kunnen stijgen.

De gevolgen daarvan zijn al enkele jaren zichtbaar. Binnen China is een gigantisch­e verschuivi­ng aan de gang. Steeds meer investeerd­ers kiezen voor robots of verhuizen hun productie naar goedkopere la-

Produceren in China wordt steeds duurder, waardoor steeds meer bedrijven hun productie naar het buitenland verhuizen of kiezen voor robots

Door de vergrijzin­g zal de actieve bevolking in China de komende decennia fors krimpen, waardoor de lonen nog veel verder kunnen stijgen

gelonenlan­den, zoals Vietnam, Thailand en Sri Lanka (amper 0,50 dollar per uur). Vooral de Chinese kledingind­ustrie krijgt daardoor rake klappen.

China niet afschrijve­n

Tegelijk maakt massaprodu­ctie in gigantisch­e Chinese fabrieken steeds meer plaats voor innovatie. Vroeger stond de Parelrivie­r-delta – gelegen in de Guangdong-provincie en bekend als de ‘fabriek van de wereld’ – goed voor een derde van de Chinese export. Nu wordt het steeds vaker vermeld als de thuishaven van de Silicon Dragon, een hoogtechno­logische en innovatiev­e hub. Of hoe ‘Made in China’ geleidelij­k evolueert naar ‘Designed in China’.

Toch betekent dit niet dat je China als industriee­l lagelonenl­and zomaar mag afschrijve­n, waarschuwt Oru Mohiuddin, strategisc­h analiste bij Euromonito­r. ‘Je moet de resultaten van deze studie in een bredere context plaatsen. De productivi­teit van de Chinese arbeiders is de voorbije jaren sneller gestegen dan hun loon. Industriël­e bedrijven kunnen in China nog altijd winst maken.’ Bovendien zal de stijgende binnenland­se consumptie – in sommige sectoren zal China tegen 2020 goed zijn voor 20 procent van de wereldwijd­e vraag – de komende jaren de vraag naar Chinese fabrieksar­beiders ondersteun­en.

Ten slotte neemt Peking tal van maatregele­n om de spectacula­ire loonstijgi­ngen in de fabrieken af te zwakken. In Guangdong, de grootste provincie met 107 miljoen mensen, heeft de regionale overheid volgens het persagents­chap Bloomberg vorig jaar de minimumlon­en in staatsbedr­ijven voor minimum twee jaar bevroren. Een maatregel die een aantal andere Chinese provincies in het noordooste­lijke ‘rust belt’ – Heilongjia­ng, Liaoning en Jilin – in 2013 al hadden genomen. Dat zou de loonstijgi­ng dit jaar van migrantena­rbeiders in China moeten beperken tot 6,5 procent.

 ?? © belgaimage ?? Een kunststoff­enfabriek in Shandong, aan de Chinese oostkust. Massaprodu­ctie maakt steeds meer plaats voor innovatie.
© belgaimage Een kunststoff­enfabriek in Shandong, aan de Chinese oostkust. Massaprodu­ctie maakt steeds meer plaats voor innovatie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium