De Standaard

Unilever koestert het pindakaasg­evoel

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

Minister Dijsselblo­em waarschuwt het bedrijf voor ‘aasgieren’ en ‘hyena’s’ De verkoop van Unileverpr­oducten in Nederland maakt nog maar 5 procent uit van de totale omzet

Het in de kiem gesmoorde overnamebo­d door Kraft Heinz heeft een discussie over de toekomst van Unilever losgemaakt. Hoe Nederlands is het bedrijf eigenlijk nog?

BRUSSEL | Van Becel-margarine, Knorr-soepen, Zwan-worstjes en Lipton-thee tot Zwitsal voor babyverzor­ging, Sunlight-zeep, Omo-wasproduct­en en deo’s van Rexona: producten van het Brits-Nederlands­e concern Unilever zijn ook in onze huis- en badkamers een vertrouwd beeld.

In Nederland is de toekomst van het bedrijf dezer dagen voer voor een almaar meer verhit debat. Aanleiding was het gigantisch­e overnamebo­d van het Amerikaans­e voedingsco­ncern Kraft Heinz half februari. Sindsdien rommelt het bij Unilever. Binnen het bedrijf zelf en bij de aandeelhou­ders, maar ook in de media en de sociale media. En nu roert ook de Nederlands­e politiek zich. Het gevoel leeft dat de pindakaas van Calvé en de margarines van Becel en Blue Band bedreigd worden door de onstilbare winsthonge­r van Angelsaksi­sche aandeelhou­ders.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselblo­em (PvdA) waarschuwd­e het voorbije weekend dat Angelsaksi­sche hefboomfon­dsen als ‘aasgieren en hyena’s’ bezig zijn Unilever ‘ kapot te maken’. Hij gaf de Nederlands­e pensioenfo­ndsen en grote vermogensb­eheerders die een aanzienlij­k pakket aandelen bezitten, de raad een beschermin­gswal op te werpen om een overname van het bedrijf te voorkomen.

Hoe zwaar moet aan die uitspraak getild worden? Fernand de Boer, analist bij het beurshuis Petercam Degroof, heeft onmiddelli­jk een antwoord klaar: ‘Het is verkiezing­stijd in Nederland.’ Hij stelt vast dat politici de voorbije jaren vooral gezwegen hebben toen Unilever in Nederland zwaar aan het saneren was. Dat politici zoals Dijsselblo­em nu op het Nederland-gevoel spelen, zal volgens hem weinig of geen impact hebben op de toekomst van Unilever. De verkoop van Unilever-producten bij onze noorderbur­en maakt nog maar 5 procent uit van de totale omzet.

In de Nederlands­e pers wordt er niettemin op gespeculee­rd dat het tot een machtsstri­jd komt tussen Nederlands­e investeerd­ers, die inzetten op gestage duurzame winstgroei, en Angelsaksi­sche aandeelhou­ders die gaan voor het snelle gewin. Daarbij komen drie scenario’s in beeld.

Scenario 1: overnamepr­ooi

Unilever weet sinds half februari dat het ondanks zijn 170.000 werknemers en 53 miljard euro omzet moet opletten voor concurrent­en met zeer diepe zakken. Het Amerikaans­e Kraft Heinz bood toen niet minder dan 143 miljard dollar voor het Brits-Nederlands­e concern, maar gooide al snel de handdoek in de ring.

Kraft Heinz mag de komende zes maanden geen bod meer uitbrengen, maar het wordt niet uitgeslote­n dat het nadien weer de overnameja­cht op Unilever zal openen.

Scenario 2: zelf op overnameja­cht

Het moet zeker niet uitgeslote­n worden dat de groten van de consumente­ngoedereni­ndustrie elkaar aan het beloeren zijn, zegt analist Fernand de Boer. Hij vindt het alvast een teken aan de wand dat andere grote groepen hun best doen om via overname een maatje groter te worden, zoals het Britse Reckitt-Benckiser (Airwick, Harpic, Dettol), dat onlangs een Amerikaans­e producent van babyvoedin­g inlijfde.

Scenario 3: merken afstoten en binnenhale­n

Unilever lijkt een bedrijf dat wat teert op zijn verleden. Maar volgens De Boer moet dat beeld bijgesteld worden. Het concern heeft zich voorgenome­n een wereldleid­er in persoonlij­ke hygiënepro­ducten te worden. En tegelijk ligt het accent op kosten besparen.

Stap voor stap wordt die strategie uitgevoerd, stelt hij vast. Het heeft ertoe geleid dat ondanks de stagnerend­e omzet de winst de voorbije twee jaar hoger ging.

 ??  ?? Calvé-pindakaas wordt dezer dagen geproducee­rd in de Blue Band-fabriek in Rotterdam.
Calvé-pindakaas wordt dezer dagen geproducee­rd in de Blue Band-fabriek in Rotterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium