De Standaard

Nieuwe McLaren staat al stil

De eerste dag van de voorseizoe­nstesten werd een ramp voor McLaren-Honda. En niets lijkt erop te wijzen dat motorlever­ancier Honda het euvel snel zal kunnen oplossen.

- FORMULE 1 GERT VERMERSCH

BARCELONA | Eén ronde. Zolang duurde het gisteren vooraleer Fernando Alonso mocht uitstappen en koffie kon gaan drinken. De paar honderden Spaanse

aficionado­s op de tribunes van het Circuit de Catalunya wisten niet wat ze zagen. Net zoals vorig jaar begon McLaren-Honda rampzalig aan de eerste van twee testweken.

En al snel werd duidelijk dat het geen klein probleempj­e betrof. Er was een olielek vastgestel­d en het duurde tot diep in de namiddag vooraleer Alonso – mét nieuwe motor – opnieuw het gaspedaal kon indrukken. En terwijl de Honda-ingenieurs zich het hoofd braken om de oorzaak van de eerste panne te vinden, probeerde Alonso zich zo goed en zo kwaad mogelijk uit de slag te trekken.

29 rondjes

‘Ja, we hebben uiteindeli­jk nog 29 ronden afgelegd, maar geen enkele daarvan is representa­tief te noemen’, stelde de Spaanse ex-wereldkamp­ioen met een diepe zucht. ‘ We speelden vooral op safe, om verdere problemen te vermijden en ons beetje bij beetje weer op gang te trekken. Maar zo kan je een bolide niet testen. Zeker niet als je nieuwe aerodynami­ca, nieuwe banden en nog zoveel meer onder de knie moet krijgen.’

Er resten Alonso nu nog drie testdagen, Stoffel Vandoorne begint vandaag aan zijn eerste van vier. En voorlopig blijft dat zo. ‘Ik ga niet vragen om Stoffel een halve dag af te pakken, neen’, aldus Alonso. ‘Laat ons eerst maar even het verdere verloop van deze week afwachten. Misschien rijdt Stoffel morgen (vandaag, red.) helemaal niet en moet ik op woensdag een halve dag aan hem geven.’

Alonso probeerde nog met zijn uitspraak te lachen, maar verder dan een grimas geraakte hij niet. De Spanjaard heeft voldoende ervaring om te beseffen dat dat rampscenar­io wel heel dichtbij lijkt.

‘Wees gerust, ik ga niet vragen om Stoffel een halve dag af te pakken’ FERNANDO ALONSO

Stoffel gaat fietsen

En Stoffel Vandoorne? Die hield zich de hele dag afzijdig en ging fietsen. Enkele kilometers van zijn tochtje liepen ook langs het circuit. Misschien kreeg de West-Vlaming onderweg mee dat wereldkamp­ioen Mercedes de debatten domineerde. Valtteri Bottas legde nog voor de middagpauz­e 79 ronden af, Lewis Hamilton voegde er daar na de middag nog eens 72 bij. En zette meteen ook de snelste ronde neer, één tiende van een seconde voor de Ferrari van Sebastian Vettel, die op zijn eentje 128 keer het Circuit de Catalunya afmaalde. Goed voor bijna twee keer de lengte van de Spaanse Grand Prix van 2016. McLaren raakte niet eens aan de helft daarvan.

 ??  ?? Fernando Alonso.
Fernando Alonso.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium