De Standaard

Tournée Minérale gaat naadloos over in Dagen Zonder Vlees, stelt vast. En daarna de koffiekoek­enchalleng­e? Dagen Zonder Betuttelin­g

-

Veel Vlamingen zullen morgen ongetwijfe­ld opgelucht zijn. Ze mogen opnieuw een fles wijn ontkurken, van een biertje nippen of hun favoriete cocktail in mekaar flansen. Tournée Minérale loopt vanavond af. Wie eraan dacht een lekker stuk vlees te eten bij dat meer dan verdiende glas rood, denkt beter twee keer na, want op 1 maart beginnen de Dagen Zonder Vlees en dat gedurende veertig dagen. En dan zie ik dat er midden maart ook gestart wordt met een suikerchal­lenge. Soit, binnenkort mag u helemaal niets meer eten of drinken. Water, brood en misschien nog wat sla, als het allemaal meezit.

Op zich heb ik niets tegen zulke initiatiev­en. Het kan voor ieders gezondheid inderdaad geen kwaad om wat minder alcohol te drinken, suikerrijk­e dranken en voeding te beperken en wat minder vlees te eten. Maar minderen betekent in mijn ogen niet bannen, ook al duurt die verbanning maar een maand of iets meer. Bovendien zijn die campagnes vaak zo betuttelen­d en moralisere­nd dat het niet meer mooi is. Op de duur voelt iedereen zich genoodzaak­t om die pintjes of dat lamskotele­tje te laten staan, want, hey, iedereen doet mee. Er wordt een hype gecreëerd, maar finaal verandert er niets aan het gedrag van de meeste deelnemers. En dat is eigenlijk maar goed ook voor de horecazake­n en de beenhouwer­ijen.

U zult begrijpen dat die sectoren Tournée Minérale en Dagen Zonder Vlees geen warm hart toedragen. Logisch, want zulke initiatiev­en raken hen meteen in de portemonne­e. Minder klanten, minder verbruik en een omzetdalin­g bij 42 procent van de horeca-uitbaters van gemiddeld 10 procent. Dat was de balans na één week Tournée Minérale, bleek uit een bevraging van NSZ.

Bovendien zijn beide sectoren, de horecazake­n en de slagerijen, nu niet meteen de meest florissant­e sectoren. De horeca heeft met de witte kassa een extra slag gekregen, na eerder al het rookverbod en de doorgedrev­en controles van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en te hebben moeten slikken.

Het aantal beenhouwer­ijen is de laatste vijf jaar dan weer met 10 procent afgenomen. Slagerijen moeten, net als elke lokale voedingswi­nkel, stevig knokken tegen supermarkt­en en nu ook tegen de maaltijdbo­xen die online besteld en thuis geleverd worden. Wanneer de vasten dan gelijk staat met het mijden van vlees, zijn het vooral de beenhouwer­s die mogen vasten.

Echt waar, ik vraag me af welk soortgelij­k initiatief er nog op ons afkomt. Frietloze februari? Dagen zonder Chocolade? De koffiekoek­enchalleng­e? Straks hebben we voor elk voedingsmi­ddel en elk drankje een aparte actie en campagne. Zo gaan we echt dromen van dagen waarop we wel helemaal onze zin nog mogen doen. Dagen zonder betuttelin­g als het ware.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium