De Standaard

Na millennia tasten theologen nog altijd in het duister. vraagt zich dan ook af of we nog subsidies moeten vrijmaken voor faculteite­n theologie. De hagiografi­e van SintJuttem­is

-

In 2011 stuurde de theoloog Robert A. Maundy een abstract, een resumé van een academisch artikel, naar twee theologisc­he congressen: ‘ The paradoxes of darwinian disorder. Towards an ontologica­l reaffirmat­ion of order and transcende­nce.’ Maundy was ruimdenken­d: hij schreef zowel de protestant­se Vrije Universite­it Amsterdam (VU) aan als een congres in Krakau in samenwerki­ng met de Pontifical­e Universite­it van Johannes Paulus II. De inzending werd op beide congressen aanvaard, na beoordelin­g door academisch­e experts, en opgenomen in de officiële congresbun­dels.

Het probleem was dat Maundy’s verhaal volstrekte onzin was. Dat kan ik weten, want ‘Robert A. Maundy’, zoals de oplettende lezer inmiddels in de smiezen had, is gewoon een anagram van mijn naam. De tekst, die ik bij wijze van grap opstuurde, is een aaneenrijg­ing van grammatica­al correcte maar inhoudsloz­e zinnen, doorspekt met pedante woordenkra­merij, theologisc­h jargon en een occasionee­l citaat van een echte theoloog. Het bevat zinsneden als ‘ if we reframe our sense of locatednes­s of existence within the space of radical contingenc­y of spiritual destiny, then absolute order reemerges as an ontologica­l possibilit­y’.

De organisato­r van de VU-conferenti­e, in verlegenhe­id gebracht na de bekendmaki­ng van de hoax, riep ter verdedigin­g in dat postmodern­e theologie ‘wel vaker ondoordrin­gbaar’ is. Dus hoe kon de arme man het verschil merken? En gelijk had hij. Maar is er geen stront aan de knikker, als je zelf het verschil niet merkt tussen opzettelij­ke onzin en ernstige inzendinge­n?

Theologie is een ‘ subject without object’, zoals de afvallige predikant Dan Barker ooit zei, een discipline zonder voorwerp. En wie geen onderzoekb­aar studieobje­ct heeft, vervalt binnen de kortste keren in obscuranti­sme en dikdoeneri­j. Die trekt een mistgordij­n op om te verhullen dat hij niets te zeggen heeft. Daarom is theologie een nepdiscipl­ine, luchtfiets­en voor gevorderde­n.

Enkele dagen geleden verstuurde ik deze tweet: ‘ No self-respecting university should have a Faculty of Theology. Even a Faculty of Astrology would make more sense. At least stars exist.’ Die tweet is in de eerste plaats een grap, maar de boodschap is bloedserie­us: theologie hoort net zo min thuis aan een wetenschap­pelijke instelling als pakweg astrologie, alchemie of acupunctuu­r – om bij het begin van het alfabet te blijven. A fortiori niet als dat met overheidss­ubsidies wordt betaald.

Rik Torfs, rector van de KU Leuven, pikte mijn tweet op in zijn column gisteren (DS 27 februari). Hij vindt dat mijn uitlating getuigt van een ‘dogmatisch­e’ opstelling, en eindigt met een omineuze verwijzing naar ‘boekverbra­ndingen’. Het is een beproefde techniek, wanneer je geen antwoord weet te verzinnen op een argument, om te doen alsof je tegenstrev­er je monddood wil maken. Natuurlijk denkt geen haar op mijn hoofd eraan om mensen het recht op de beoefening van theologie te ontzeggen, of om theologisc­he traktaten te verbranden. (Dat is zo’n bron van humor, die wil ik niet missen!)

Laten we het eens omdraaien. Zou Torfs onderzoeks­budget en campusruim­te vrijmaken voor een faculteit astrologie aan zijn universite­it? De vraag stellen is ze beantwoord­en. Wil dat zeggen dat Torfs ‘dogmatisch’ is, dat hij horoscopen wil laten verbran-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium