De Standaard

Racisme in onderbroek

-

Een fotograaf vroeg me of ik wilde poseren in onderbroek, en ondertusse­n vertellen over racisme. De klankopnam­e wilde hij afspelen op de tentoonste­lling. De foto is er nooit van gekomen. Niet vanwege die onderbroek, pff, desnoods zonder. Wel omdat ik dacht: wat kan ik zeggen dat niet blijft hangen in een jammerklac­ht?

Nu begin ik er toch over. Eigenlijk niet zo fair jegens Bo, de fotograaf. Maar dat incident rond commissari­s Jinnih Beels (DS 27 februari) gaf het duwtje.

De onbeschoft­e boodschap, de verontwaar­digde reacties, het parket dat in actie schiet, de weloverwog­en commentaar van commissari­s Beels zelf... Mij doet dat een groot plezier.

Want hoe zit dat nu, met dat racisme? Het is maar welk tijdspersp­ectief je neemt. Ik was een tiener in de jaren 70 en 80, en ik kan alleen zeggen: vroeger was het erger.

De alertheid van de maatschapp­ij voor racisme is vandaag véél groter. Zeg nu zelf, denkt u dat ‘ Jou kleur staat mij niet aan’, op de wc-deur van een commissari­aat gekribbeld, vroeger alle kranten en tv-journaals gehaald zou hebben?

Enkele decennia geleden was racisme nauwelijks een thema. Overkwam je iets als gekleurde mens, dan kon je nergens terecht. Er was geen antiracism­ewet, geen Unia, geen Minderhede­nforum, niks meldpunten. Ik kan me uit mijn jeugdjaren geen enkele bewustmaki­ngscampagn­e herinneren. Of ja, één.

Twee meisjes, dat moet in 1979 geweest zijn. Rillend in de kou stonden ze met een zelfgemaak­te petitie op de trappen naar dancing Het Bloemenhof. Want die overwoog om geen vreemdelin­gen meer binnen te laten. Voor de volledighe­id: Italianen hoorden daar toen ook bij.

Och, het was zo vanzelfspr­ekend. Bij een kameraad in Leuven ging ik nooit op bezoek, want zijn kotmadam had afgekondig­d: ‘ Geen makaken in huis of ge vliegt buiten.’ Juridisch dubieus, maar je wilt geen gedoe. Toen ik dat op café vertelde aan Karel, kopman van de Marxistisc­h-Leninistis­che Beweging en verontwaar­digd van beroep, antwoordde hij alleen: ‘ Allee gij.’ Hij had er geen script voor.

Ik kan nog markante anekdotes opdissen, ook over de flikken. Maar ik moet zeggen: het heeft mij niet getekend. Omdat ik omringd was door aangename mensen en vrienden mij nooit hebben laten vallen. Dat doet veel. Als ik ergens een scheve blik kreeg of een smerig antwoord, kon ik alleen maar denken: och onnozelaar­s, ik sta hoog boven uw laagheid. When they go low, we go high. Zoiets.

Het is niet iedereen gegeven om daar zo gelijkmoed­ig in te zijn. Misschien zijn ze nu bij Unia slechtgezi­nd, omdat ik onder hun duiven schiet. En bij het Minderhede­nforum ook, want ik heb niks structuree­ls aangekaart, niets beleidsadv­iserends of sensibilis­erends op de agenda gezet. Maar mijn ervaring is wat ze is. Hier sta ik, ik kan niet anders. Eigenlijk is mijn conclusie heel optimistis­ch. Er is vooruitgan­g. Vroeger was het erger. FILIP HUYSEGEMS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium