De Standaard

‘Homans moet praktijkte­sts invoeren voor overheidsj­obs’

De Vlaamse overheid maakt haar voorbeeldf­unctie inzake diversitei­t niet waar, zegt de adviesraad Serv, waarin werkgevers en werknemers zitten.

- VAN ONZE REDACTRICE MARJAN JUSTAERT

| De Vlaamse sociale partners en de zogeheten ‘kansengroe­pen’ dringen bij Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) aan om praktijkte­sts uit te rollen voor de selectie en werving van overheidsp­ersoneel. Dat staat in een advies van de SociaalEco­nomische Raad van Vlaanderen (Serv) en zijn Commissie Diversitei­t, dat gisteren goedgekeur­d en gepublicee­rd werd. De timing – midden in de ‘Unia-heisa’ – is toevallig: de minister had een maand geleden zelf om het advies gevraagd.

Bij praktijkte­sts worden twee cv’s ingestuurd voor vacatures, bijvoorbee­ld één met een buitenland­se naam en één met een Belgische naam om eventuele discrimina­tie vast te stellen. Of een jongere kandidaat versus een oudere kandidaat. Dat de werkgevers en -nemers zich unaniem uitspreken vóór praktijkte­sts, is opmerkelij­k. De Serv baseert zich uitgereken­d op cijfers van Unia, het gelijkekan­sencentrum dat de N-VA in vraag stelt. In 2016 opende het 132 dossiers in de publieke sector, tegenover 71 in 2015, aldus het advies. ‘Daaruit blijkt dat de overheid haar voorbeeldf­unctie niet waarmaakt.’

De Serv geeft nog mee dat de Vlaamse universite­iten ervaring hebben met ‘dit soort onderzoek’, lees: praktijkte­sts. Parallel daarmee betreurt de Raad het ‘ten zeerste’ dat de Vlaamse overheid minder gebruikmaa­kt van stages en jobstudent­en voor kansengroe­pen, want ‘dat is een belangrijk potentieel rekruterin­gskanaal’.

SP.A-parlements­lid Yasmine Kherbache noemt het signaal van de Serv een ‘welkome, serene reactie op de échte problemen’. ‘De geesten zijn gerijpt, andere overheden zijn al bezig met praktijkte­sts. Op Vlaams ni- veau is alleen de N-VA er nog tegen gekant. In plaats van te polarisere­n zou de minister beter discrimina­tie écht aanpakken. De sociale partners tonen de weg.’ Kherbache wijst erop dat haar partij zo’n twee jaar geleden al een voorstel van decreet indiende, het juridische werk is dus verricht. ‘Nu nog de politieke daadkracht.’

Er is ook positief nieuws, benadrukt de Serv. Zo looft hij ‘het goede werk van de dienst diversitei­tsbeleid’ en concrete zaken zoals de uitbouw van het re-integratie­beleid, of het feit dat de focus verschoven is naar individuel­e maatregele­n. ‘Maar die verschuivi­ng moet wel gepaard gaan met voldoende budget.’ En daar knelt het schoentje: de besparinge­n op ‘koppen’ vallen disproport­ioneel op personen die deeltijds werken zoals vrouwen, of personen met een handicap of chronische ziekte.

Wat die laatste categorie betreft, haalt de overheid haar streefcijf­er van 3 procent niet. ‘Vandaag bedraagt hun aandeel slechts 1,3 procent, de groep blijft sterk onderverte­genwoordig­d’, stellen de sociale partners vast. ‘ Om de streefcijf­ers te halen, zijn er meer dwingende maatregele­n nodig.’ Die dwingende maatregele­n komen de facto neer op het invoeren van quota, weet Kherbache.

Tot slot vraagt de Sociaal-Economisch­e Raad ook met aandrang om de personen met een buitenland­se herkomst te tellen volgens de Europese definitie. Homans versoepeld­e de definitie, waardoor iedereen die één ouder heeft uit een ander land – ook een buurland – in de categorie zit, terwijl het vroeger alleen ging om personen met roots buiten de zogeheten ‘EU15-landen’. Op het kabinetHom­ans wil men het advies eerst bestuderen.

‘In plaats van te polarisere­n zou de minister beter discrimina­tie écht aanpakken’ YASMINE KHERBACHE Parlements­lid SP.A

| Traditione­el ligt het Vlaams-nationalis­me met het Gelijkekan­sencentrum overhoop. Van bij de oprichting in 1993 kwam er veel kritiek op de manier waarop het zijn rol vervulde. Zo botste de voorganger van Unia met het racistisch­e discours van het Vlaams Blok. Die partij sprak van een ‘gedachtepo­litie’. Een deel van de N-VA-achterban heeft dat gevoel steeds gedeeld.

Meteen wordt ook het personeel gewantrouw­d. Dezer dagen bulkt Twitter van de karaktermo­orden op directrice Els Keytsman (met een verleden bij Groen, Oxfam en Vluchtelin­genwerk), terwijl ze door de regering-Michel (en met de instemming van de N-VA) na een stevig assessment werd benoemd. Haar medewerker­s zouden dan weer het hart links dragen.

Miss België

Die kritiek wordt niet gedeeld door enkele bestuurder­s. Dat het personeel een zeker engagement tentoonspr­eidt, wordt beaamd. ‘Het zijn mensen die dicht bij het thema staan en echt denken dat ze voor een organisati­e werken die het verschil maakt’, merkt een voormalige werknemer op. Ze zijn in de eerste plaats ‘waardenged­reven’, voor het hoge loon hoeven ze het niet te doen.

Maar de directie waakt over een goed evenwicht. Aangezien zij verantwoor­delijk is voor de output, bepalen enkelingen niet zomaar het beleid. Toch detecteerd­e een onderzoek van Unia zelf het probleem. Zo ziet de bevolking het Interfeder­aal Gelijkekan­sencentrum in eerste instantie ‘als een instelling die zich bezighoudt met het spanningsv­eld “autochtoon/allochtoon” en daarin niet altijd even neutraal, onpartijdi­g of onafhankel­ijk optreedt’. Gisteren haalde de N-VA de studie graag boven om haar gelijk te onderstrep­en. De partij vindt dat Unia bepaalde zaken negeert – de imam van de Grote Moskee – of pietluttig­heden oppikt – de emoticon van Miss België.

Dubbele moraal

Stond de frontale aanval in de sterren geschreven, toch blijft het vreemd dat hij komt op een moment dat Unia bij opiniedeli­cten steeds minder naar de rechter stapt. Daardoor gaat het klassieke verwijt – gedachtepo­litie – steeds minder op. Unia probeert eerst door bemiddelin­g de zaak te koelen. Alleen in uiterste gevallen helpt het slachtoffe­rs bij een juridische procedure. Op die manier wordt de vrijheid van meningsuit­ing niet ingeperkt. Bij een racistisch­e uitlating moet er kwaad opzet zijn gemoeid.

Dat maakt de N-VA-kritiek op de Unia-houding in de zaak van de pro-Palestijns­e militanten opmerkelij­k. Unia zag een juridische procedure niet zitten, omdat er volgens het centrum van kwaad opzet geen sprake was. De uitgelekte e-mail van de Unia-jurist verwijst daarbij naar de rechtspraa­k van het Grondwette­lijk Hof, een kijk die verschille­nde juristen verdedigen. De beschuldig­ing als zou Unia ‘hypocriet en met een dubbele moraal’ hebben gehandeld, lijkt daarmee als een boemerang terug te keren. Alleen omdat er Antwerpse joden bij betrokken zijn – de N-VA legt die gemeenscha­p in de watten – trekt de partij van leer.

Pas de wet aan

Op Radio 1 nuanceerde de rector van de Antwerpse Universite­it Herman Van Goethem, tevens lid van de raad van bestuur, ‘dat Unia er meer voor moslims dan voor joden zou zijn. ‘Ik denk dat er twintig of dertig keer meer moslims dan joden in België zijn. Dan hoeft het niet te verwondere­n dat er veel meer zaken zijn waarbij moslims zijn betrokken. Bij joden gaat het vaak over opiniedeli­cten, wat om technische redenen moeilijker te vervolgen is. Bij andere groepen gaat het meer om discrimina­tie op de werkvloer of door verhuurder­s.’

De kern van de zaak lijkt de botsing tussen de juridische aanpak van Unia en de identitair­e aanpak van de N-VA. Die partij voert een Kulturkamp­f, Unia wil de wet toepassen. Dat resulteert in de vaststelli­ng dat een boerkinive­rbod op basis van de huidige wetgeving verre van evident is. Of in de analyse dat een schepen van Burgerlijk­e Stand justitie niet aan zijn kant heeft wanneer hij een koppel weigert te trouwen omdat de bruid hem geen hand geeft. Zelfs al betwist niemand het erg ongepaste gedrag.

De oplossing lijkt dan niet het vervlaamse­n van Unia, maar het aanpassen van de wet.

Een deel van de N-VA-achterban ziet het Gelijkekan­sencentrum als ‘gedachtepo­litie’. Meteen wordt ook het personeel gewantrouw­d

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium