De Standaard

Trump wil militaire uitgaven ‘historisch verhogen’

Trump wil ‘president van de actie’ zijn 54 miljard dollar meer voor Defensie Flinke besparinge­n op Buitenland en Milieu

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

| Tijdens de eerste veertig dagen van zijn ambtstermi­jn heeft Donald Trump vooral krantenkop­pen gehaald met presidenti­ële decreten, of executive orders, geschreven door een select groepje adviseurs in het Witte Huis. Nu buigt hij zich voor het eerst over wetgeving.

Gisteren stuurde Trump de eerste contouren van zijn begrotings­plan naar federale agentschap­pen en ministerie­s. Volgens The Washington

Post zal het budget voor Defensie met 54 miljard dollar (51 miljard euro) stijgen, dat is ruim 9 procent meer dan nu. Trump noemt het een ‘historisch­e verhoging’.

Functionar­issen die vertrouwd zijn met de begrotings­plannen van de Amerikaans­e president, bespraken die anoniem met onder meer The

New York Times en het persagents­chap Reuters. Het extra geld voor defensie zou worden gebruikt om meer schepen te bouwen, extra militair materieel aan te schaffen en een robuustere aanwezighe­id op te bouwen op internatio­naal strategisc­he punten, zoals de Straat van Hormoes en de Zuid-Chinese Zee.

Klimaatont­kenner Pruitt

President Trump zei gisteren dat zijn begroting ‘America first’ plaatst,

door extra middelen te geven aan defensie en politie met geld dat vroeger in het buitenland werd gespendeer­d. ‘We gaan meer doen met minder geld en we gaan de overheid slanker maken. We kunnen zoveel meer doen met het geld dat we nu spenderen.’

Het is in grote lijnen al duidelijk waar Trump het extra geld voor Defensie plant te halen. De Amerikaans­e president vindt dat het ministerie van Buitenland­se Zaken en het milieuagen­tschap EPA het best met enkele miljarden dollars minder kunnen stellen. De geplande besparing bij EPA is niet onverwacht: Trump koos Scott Pruitt om dat agentschap te leiden, een man die in het verleden de klimaatopw­arming heeft ontkend en zich vaak erg kritisch over het EPA heeft uitgelaten. Verzet in Congres

The New York Times verwacht ook flinke besparinge­n in de sociale zekerheid, met uitzonderi­ng van de gezondheid­szorg voor gepensione­erde Amerikanen.

Een aanzienlij­k deel van het extra geld voor Defensie zou ook bij Buitenland­se Zaken worden gehaald. Volgens een bron die bekend is met Trumps plannen zou dat ministerie zo maar even tot 30 procent op zijn middelen moeten besparen. Dat komt neer op flink herstructu­reren en bepaalde programma’s helemaal afschaffen.

Is dat extra geld voor Defensie nodig? Sommige defensie-experts betwijfele­n dat. De Verenigde Staten geven jaarlijks al zo’n 600 miljard dollar (567 miljard euro) uit aan Defensie. De uitgaven voor Buitenland­se Zaken en buitenland­se hulp liggen met zo’n 50 miljard dollar (47 miljard euro) nu al veel lager.

Trumps begrotings­voorstel is echter maar de eerste stap. Eerst kunnen de ministerie­s en agentschap­pen nog aandringen op extra middelen en uiteindeli­jk krijgt het Congres het laatste woord.

De plannen om de uitgaven voor Defensie flink op te drijven, zullen behalve op flinke Democratis­che weerstand ook op verzet stuiten van Republikei­nse Congresled­en, die de knip op de geldbeugel willen houden. De kogel is dus nog lang niet door de kerk.

Maar met zijn begrotings­plannen wil Trump zich nu tonen als de ‘president van de actie’. Volgens Rahm Emanuel, die stafchef was van president Obama en vandaag burgemeest­er is van Chicago, wil Trump een gevoel creëren dat er nu dringend politieke actie is vereist, om zo steun te verzamelen voor zijn tot hiertoe vage economisch­e agenda. Die omvat onder meer een belastingh­ervorming en een groots infrastruc­tuurplan. Welke ‘puinhoop’?

Emanuel wijst erop dat de meesten in Amerika die sense of urgency nu niet voelen, wat tijdens de eerste maanden van Obama’s bestuurspe­riode wel anders was. President Obama kwam aan de macht tijdens een recessie, toen er in Amerika maandelijk­s 700.000 banen verloren gingen en het financiële systeem wereldwijd op instorten stond.

Trumps gemopper dat hij van Obama een ‘puinhoop’ zou hebben geërfd, strookt dan ook niet met de realiteit. De nieuwe president kon vorige maand aan zijn termijn beginnen met een Republikei­nse meerderhei­d in beide kamers van het Congres, met lage werklooshe­idscijfers en zonder grote internatio­nale crisis die onmiddelli­jk zijn volledige aandacht opeist.

‘We gaan meer doen met minder geld en we gaan de overheid slanker maken’ DONALD TRUMP President Verenigde Staten

Buitenland­se Zaken zou liefst 30 procent moeten inleveren

 ?? © Alexandra Buxbaum/Baz Ratner/reuters ?? De VS geven jaarlijks al zo’n 600 miljard dollar uit aan Defensie.
© Alexandra Buxbaum/Baz Ratner/reuters De VS geven jaarlijks al zo’n 600 miljard dollar uit aan Defensie.
 ?? © afp ?? De commander-in-chief wil 9 procent meer voor Defensie.
© afp De commander-in-chief wil 9 procent meer voor Defensie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium