De Standaard

De Oscars, een statement bij maanlicht

Iedereen verwachtte een rondje Trumpbashe­n op de Oscarnacht. Maar Hollywood kroop uit zijn loopgraaf. De Academy bekroonde een film over een zwarte homo en dat volstond als signaal. Ook als het geen signaal was.

- JEROEN STRUYS

Het is ook een kwestie van zelfbehoud. Door van leer te trekken tegen Trump, duwt Hollywood zijn fans alleen verder van zich af

‘ We can make America great again’, stak presentato­r Jimmy Kimmel de Oscarshow op gang. ‘ It starts with us.’ Hij vatte de teneur samen van de verdere nacht: we moeten de hand reiken, we moeten zelf het goede voorbeeld geven. Kimmel deelde wel sneren uit aan president Trump, die Meryl Streep – twintig Oscarnomin­aties op zak – een overschatt­e actrice genoemd had. Maar de teneur bleef vrij licht, minder vijandig dan verwacht.

Dat was duidelijk een beredeneer­de koersbepal­ing van de producers van de show. Maar ook de meeste winnaars hielden zich eraan in hun speeches. Op de Golden Globes waren de dankwoorde­n veel expliciete­r anti-Trump, met name die van Meryl Streep en Viola Davis.

Op voorhand leek het alsof er maar twee mogelijkhe­den waren voor de speeches: ofwel inhakken op de nieuwe president, ofwel wijselijk zwijgen. Veel openlijke Trumpfans zaten er immers niet in de zaal – zelfs Mel Gibson houdt zich daarover op de oppervlakt­e. Maar de show koos de middenweg: af en toe een luchtige sneer, en verder niet te veel preken.

Liberaal clubje

Dat was een wending. Tijdens een van de prijzengal­a’s voorafgaan­d aan de Oscars gaf acteur Mahershala Ali (Moonlight) een ontroerend­e speech over minderhede­n accepteren – en die keer dat hij zijn moeder aan de telefoon vertelde dat hij moslim is. Maar op het Oscarpodiu­m zweeg hij daarover.

Met enig cynisme kun je stellen dat het Hollywoodt­alent eieren voor zijn geld kiest. De artiesten beseffen dat ze nu moeten meedraaien in het Trumptijdp­erk en de rechtse krachten beter niet tegen de haren strijken.

Maar het is ook een kwestie van zelfbehoud voor Hollywood zelf. Door van leer te trekken tegen Trump heeft het weinig te winnen, integendee­l: het duwt de trumpsters alleen verder van zich af. Volgens de eerste schattinge­n vielen de kijkcijfer­s van de Oscarshow alweer tegen. Daar zijn meerdere redenen voor, zoals veranderd kijkgedrag door de sociale media. Maar een ervan kan ook zijn dat almaar minder Amerikanen verwantsch­ap voelen met het selecte, in hun ogen liberale clubje dat zichzelf in de bloemetjes zet met gouden beeldjes.

Niet langer ‘so white’

Hollywood koos ervoor om de loopgraven te verlaten. Dat kon het doen omdat het zelfvertro­uwen had: de Academy die de Oscars uitreikt, is als een feniks uit de as herrezen. De voorbije jaren lag de Academy stevig onder vuur: twee jaar na elkaar waren alle genomineer­de acteurs blank. De hashtag #OscarsSoWh­ite was geboren. De Academy beloofde veranderin­g en ging door een hervorming­skuur.

Dit jaar was dat protest verstomd, simpelweg omdat er in alle categoriee­n kleur was te bekennen – zo waren vier van de vijf genomineer­de docu-

mentaires van de hand van zwarte regisseurs. Dat lag niet aan de vernieuwin­gen in de Academy, er was dit jaar gewoon een sterker ‘gekleurd’ aanbod.

Het gevoel dat er een goed voorbeeld werd gesteld, gaf de aanwezigen vleugels. Ze hoefden niet zelf in de aanval te gaan. Het volstond om een film als Moonlight de hoofdprijs te geven, een film over een zwarte homo. Dat is een statement op zich.

Wat niet betekent dat de Academyled­en op Moonlight, Ali of regisseur-scenarist Barry Jenkins hebben gestemd om een statement te maken. Deze Oscar is geen excuusawar­d, ingegeven door politieke correcthei­d. Dat had je kunnen zeggen als gelijkekan­senfilm Hidden figures had gewonnen – waar nooit sprake is van geweest.

Moonlight gaat niet in hoofdzaak over racisme en is geen openlijke aanklacht tegen discrimina­tie. Misschien is dat nog het strafste aan deze Oscarwinna­ar. De film van Barry Jenkins gaat gezwind voorbij aan het vastgeroes­te idee dat zwart talent op de Oscars alleen mag opdraven in typische thematiser­ingen van de minderwaar­dige rol van zwarten in de samenlevin­g – van de Oscar voor Hattie McDaniel in Gone with the

wind tot onlangs die voor Octavia Spencer in The help.

Moonlight is een gevoelig drama, herkenbaar voor zwart en blank, voor ieder mens. Dat bekronen, dat is in 2017 een politieke daad.

Geen ‘Toni Erdmann’

Nu, als het erop aankwam, stemden veel Academyled­en wel met politieke inspiratie. En dan bedoelen we: wanneer het de eigen sector onmiddelli­jk aanbelangt. Toni Erdmann was lange tijd topfavorie­t in de categorie voor beste buitenland­se film. Tot Trump zijn visumban instelde voor inwoners van zeven landen in het Midden-Oosten, waaronder Iran. Regisseur Asghar Farhadi, een Iranier, vond dat zo grof dat hij besloot om dan maar de show te boycotten.

Bewonderen­swaardig conse- quent? Of vooral uit eigenbelan­g? De heisa gaf hoe dan ook een urgentie aan zijn film: The salesman was plots de dappere keuze geworden, niet die Duitse komedie van bijna drie uur. En kijk: hij won zo zijn tweede Oscar, na eerder eentje voor A separation.

Hij liet op het podium dan maar een tekst voorlezen door Anousheh Ansari, de eerste Iraniër in de ruimte. ‘Ik ben afwezig uit respect voor mijn volk en de zes andere landen die worden geminacht door de onmenselij­ke wet die immigrante­n de toegang tot de VS weigert’, klonk het in de meest combattiev­e speech van de avond.

Geen ‘La la land’

Nog een stoel bleef leeg: die van Khaled Khateeb, de cameraman van The White Helmets, dat de Oscar kreeg voor beste korte documentai­re met zijn portret van de gelijknami­ge reddingspl­oeg in Syrië. Khateeb had geen toegang tot de VS gekregen wegens ‘bezwarende informatie’.

Maar dat was het zowat qua poli- tieke stellingna­me. Overigens is het opvallend dat beide voorbeelde­n geen deel uitmaken van Hollywood. Dat lijkt een andere koers te gaan varen: niet radicaal en fataal als een Titanic richting ijsschots, maar eerder als een motorbootj­e, laverend tussen de hinderniss­en.

Had topfavorie­t La la land gewonnen, dan was het argument overeind gebleven dat Hollywood vlucht in een nostalgie, met een film over een blanke actrice en blanke jazzpianis­t. Maar met de prijs voor Moonlight bevestigt het dat diversitei­t en talent samengaan, en dat de werkelijkh­eid superdiver­s is. Dat is een spiegel die sommige Amerikanen vast niet bevalt. Maar het is wel de beste film van het jaar.

Tot slot: misschien was Trump toch nog de slimste. Hij negeerde het evenement volledig. Plots had de tweetende president wel betere dingen te doen dan te kijken naar die ellenlange Oscarshow. Desinteres­se, zowel voor Trump als voor Hollywood is dat de grootste vijand.

 ??  ?? Een nu al historisch beeld: de verbaasde cast van ‘Moonlight’ komt het podium op waar ‘La la land’
Een nu al historisch beeld: de verbaasde cast van ‘Moonlight’ komt het podium op waar ‘La la land’
 ??  ??
 ??  ?? Beste film Moonlight Regisseur Barry Jenkins (r.) en twee producers. © pn
Beste film Moonlight Regisseur Barry Jenkins (r.) en twee producers. © pn
 ??  ?? Beste regisseur Damien Chazelle (La la land) © afp
Beste regisseur Damien Chazelle (La la land) © afp
 ??  ?? Beste acteur Casey Affleck (Manchester by the sea) © afp
Beste acteur Casey Affleck (Manchester by the sea) © afp
 ?? © Mark Ralston/afp ?? net ten onrechte tot winnaar was uitgeroepe­n.
© Mark Ralston/afp net ten onrechte tot winnaar was uitgeroepe­n.
 ??  ?? Beste acteur in een bijrol Mahershala Ali (Moonlight) © epa
Beste acteur in een bijrol Mahershala Ali (Moonlight) © epa
 ??  ?? Beste actrice Emma Stone (La la land) © epa
Beste actrice Emma Stone (La la land) © epa
 ??  ?? Beste actrice in een bijrol Viola Davis (Fences) © ap
Beste actrice in een bijrol Viola Davis (Fences) © ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium