De Standaard

Vlaming betaalt te weinig voor zijn transport

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

De manier waarop we ons verplaatse­n, wordt steeds meer gesubsidie­erd door de maatschapp­ij, blijkt uit een nieuw rapport.

| Vlaanderen is niet op de goede weg, besluiten de Leuvense mobiliteit­sexperts van Transport&Mobility. Op vraag van de Vlaamse Milieumaat­schappij hebben zij voor de tweede keer de kosten in kaart gebracht van ons verplaatsi­ngsgedrag, en wie daar financieel voor opdraait. Vooral de almaar toenemende filekosten zijn de boosdoener, en het feit dat die zo goed als niet gecompense­erd worden door hogere belastinge­n of heffingen.

Het rapport van Transport&Mobility leert dat al zeker tot 2014 de maatschapp­ij de rekening betaalde voor een almaar groter deel van de zogenaamde externe kosten. Die omvatten onder meer de milieuscha­de, zoals de uitstoot van broeikasga­ssen, de kosten voor de sociale zekerheid die voortvloei­en uit ongevallen, en het tijdverlie­s in files. Het is vooral de toenemende verkeersdr­ukte die ertoe leidt dat de maatschapp­ij almaar meer de mobiliteit in Vlaanderen subsidieer­t. Het ziet er bovendien niet naar uit dat daar de voorbije jaren een kentering in is gekomen.

Lichtpuntj­es

Toch ziet het rapport enkele lichtpuntj­es. Zowel wie gebruikmaa­kt van een bedrijfswa­gen als wie privé met een benzine- of dieselwage­n rijdt, is de voorbije jaren meer gaan bijdragen in de maatschapp­elijke kosten die zijn ver- plaatsinge­n veroorzake­n. Dat geldt ook voor vrachtwage­nchauffeur­s, met dank aan de recente invoering van de kilometerh­effing. Die heeft ertoe geleid dat de bijdrage van het zware vrachtverv­oer bij het dekken van de kosten fors is gestegen. Voor vrachtwage­ns van meer dan 12 ton gaat het om een toename van 26 naar 45 procent.

Het rapport reikt alweer argumenten aan om het gebruik van diesels als bedrijfswa­gen nog zwaarder te belasten. In 2013 is met de wijziging in de berekening van de voordelen van alle aard een eerste stap gezet. Maar met 21 procent hangen de bedrijfswa­gens nog altijd aan het staartje. Om alle maatschapp­elijke kosten te dekken, zouden ze vijf keer zwaarder belast moeten worden dan vandaag.

Een van de opmerkelij­ke vaststelli­ngen van de studie is overigens dat wie met een personenwa­gen op aardgas rijdt, nog minder bijdraagt in de maatschapp­elijke kosten dan wie met een bedrijfswa­gen op diesel rijdt. Nochtans stimuleert de overheid de aankoop van aardgaswag­ens, als milieuvrie­ndelijker alternatie­f voor benzine- en dieselwage­ns.

Het rapport leert tot slot dat er slechts één vervoersmi­ddel is dat de overheid helpt te besparen op de kosten van ons verplaatsi­ngsgedrag: de fiets. Zowel wie zich met een gewone als met een elektrisch­e fiets verplaatst, maakt dat de overheid veel minder moet uitgeven aan gezondheid­szorg. Omdat met de fiets rijden gelijkstaa­t aan minder zieken, langer leven en meer levenskwal­iteit.

Bedrijfswa­gens moeten vijf keer zwaarder belast worden om alle maatschapp­elijke kosten te dekken

De bijdrage van de Vlaming in het dekken van de maatschapp­elijke kosten van zijn verplaatsi­ngen loopt heel sterk uiteen naargelang van het vervoermid­del, blijkt uit een rapport van het onderzoeks­instituut Transport&Mobility.

 ??  ??
 ?? © belga ?? Het wegvervoer zadelt de overheid op met zowel milieu- als ongevalkos­ten, en ook met almaar meer filekosten.
© belga Het wegvervoer zadelt de overheid op met zowel milieu- als ongevalkos­ten, en ook met almaar meer filekosten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium