De Standaard

JUNCKER GAAT NET ALS MICHEL VOOR EUROPA MET VERSCHILLE­NDE SNELHEDEN

Commissiev­oorzitter publiceert visie op EU27 Europa met verschille­nde snelheden is optie Centraal-Europese landen zijn achterdoch­tig

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL | De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, publiceert vandaag zijn witboek over de toekomst van de EU. Het moet het geboortece­rtificaat worden van de EU27, zonder de Britten.

Hij schetst daarin verschille­nde opties, gaande van het status-quo tot het zetten van grote stappen richting een federaal Europa. De opties moeten de inzet worden van de Europese verkiezing­en van 2019 en de horizon ervan is 2025.

Het witboek vormt de bijdrage van de Europese Commissie aan de top van Rome op 25 maart. Daar komen de Europese staatshoof­den en regeringsl­eiders naar aanleiding van de 60ste verjaardag van het verdrag van Rome bijeen. Ze gaan er nadenken over de toekomst van het Europese project, dat niet enkel door de Brexit, maar ook door de migratiecr­isis en de eurocrisis in zeer woelig vaarwater is geraakt.

Een van de opties van Juncker grijpt terug naar een voorstel dat de Benelux-landen op 3 februari op tafel legden op de top in Malta: het is een Europa van verschille­nde snelheden waarbij sommige lidstaten inzake integratie verder gaan dan andere. Mogelijkhe­den waar Juncker naar verwijst zijn defensie, de installati­e van een Europese openbare aanklager en nauwere samenwerki­ng inzake justitie.

Juncker definieert ook vijf kerndomein­en waarop de EU zich moet focussen: de sociale dimensie, defensie, de verdieping van de monetaire unie, eigen inkomsten voor de EU en een betere beschermin­g van de burgers tegen globaliser­ing. Dat moet het vertrouwen in het Europese project helpen terugwinne­n.

Het is aan de EU-leiders om met dit witboek aan de slag te gaan. Het spoor van de verschille­nde snelheden maakt zeker kans, omdat ook de Duitse kanselier Merkel er zich na de top in Malta achter schaarde. Maar de lidstaten uit Centraal-Europa zijn achterdoch­tig, omdat ze vrezen gemarginal­iseerd te zullen worden.

Vooral Polen is erg op zijn hoede. De conservati­eve Poolse regering wil vooral macht uit Brussel terughalen. Bij een Europa met verschille­nde snelheden bestaat het gevaar dat groepen onder elkaar beslissing­en nemen die de hele EU beïnvloede­n, zonder dat Warschau er iets over te zeggen heeft.

Lidstaten uit Centraal-Europa zijn achterdoch­tig, ze vrezen gemarginal­iseerd te zullen worden

 ?? © epa ?? Jean-Claude Juncker en Charles Michel vinden elkaar.
© epa Jean-Claude Juncker en Charles Michel vinden elkaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium