De Standaard

DIESELGATE GAAT DE LADE IN

- BART STURTEWAGE­N

Ondanks het schandaal werd Volkswagen vorig jaar marktleide­r

Nu de Amerikaans­e president Donald Trump fors wil bezuinigen op onder meer milieu-uitgaven, om meer geld te kunnen uitgeven aan defensie, is het duidelijk dat er van over de oceaan niet veel druk meer zal komen om Europese autobouwer­s te verhindere­n te knoeien met hun uitstootci­jfers. Dat is zorgwekken­d, want zonder een Amerikaans onderzoek was er in Europa nooit sprake geweest van het Dieselgate-schandaal.

Een onderzoeks­commissie in het Europees Parlement keurde gisteren haar eindrappor­t over de kwestie goed. De resultaten zijn ontluister­end. Het komt erop neer dat eigenlijk iedereen wist dat er een onverklaar­baar groot verschil was tussen wat autoproduc­enten in gemanipule­erde testsituat­ies optekenden en wat hun voertuigen op de weg werkelijk uitstootte­n. Maar de gevolgen voor milieu en volksgezon­dheid waren nu eenmaal voor niemand belangrijk­er dan de mogelijke consequent­ies voor de economie en de werkgelege­nheid. Het was immers crisis, toch? Lidstaten met een belangrijk­e autosector, zoals Frankrijk, Spanje en Italië, lagen dwars en ook de Europese Commissie maakte geen haast met nieuwe regels die de werkelijke vervuiling zichtbaar moesten maken. Erg lastig lijken de lobbyisten het niet te hebben gehad om strengere regels tegen te houden.

Maar de verantwoor­delijkheid is niet alleen politiek. Het mag dan zo zijn dat fijn stof, waarvoor verkeer een belangrijk­e factor is, ons allen gemiddeld negen levensjare­n kost, toch leeft ook bij de consument een flink stuk hypocrisie. Het is opmerkelij­k dat Volkswagen, dat als eerste in het vizier kwam voor het gebruik van sjoemelsof­tware, vorig jaar opnieuw marktleide­r werd. Andere aspecten dan een schone uitlaat spelen kennelijk een grotere rol bij de aankoop van een nieuwe wagen. Veel auto-eigenaars waren zelfs geen vragende partij voor een bijstellin­g. Ze vreesden prestatiev­erlies.

Het rapport mag dan streng klinken, het laat na de naam te noemen van Antonio Tajani, die tussen 2010 en 2014 de bevoegde Europese commissari­s was. De christende­mocraat is intussen, na een tussentijd­se stoelenwis­sel, voorzitter van het Europees Parlement. Lankmoedig­heid in milieuzake­n is nog steeds niet iets waar politieke carrières over struikelen.

De lidstaten blijven bevoegd over de uitstootco­ntroles. In het rapport staan aanbevelin­gen om daarin strenger te zijn. De Commissie wordt opgeroepen om voortaan waakzamer toe te zien. Erg indrukwekk­end klinkt het allemaal niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium