De Standaard

Een reis naar de maan?

Even aan Musk vragen

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

| Drie passagiers en twee honden reizen naar de maan, maar ze worden uit hun baan gebracht, waardoor ze een toertje rond de maan maken. Twee toeristen gaan dat kunstje uit Jules Vernes boek uit 1870 ‘ De reis om de maan’ volgend jaar overdoen.

Hoe ze dat geregeld hebben? Eenvoudig: gewoon even aan Elon Musk gevraagd. De Tesla-baas bouwt met zijn bedrijf SpaceX al 15 jaar aan de weg, met het uiteindeli­jke doel Mars te kolonisere­n. Tussendoor even naar de maan kan er volgens Musk wel even van af.

Evident is de reis nochtans allerminst. Het is van 1972 geleden dat astronaute­n zich nog zo ver in de ruimte gewaagd hebben. Eerder betaalden zeven ruimtetoer­isten al tientallen miljoenen dollar om met Russische Sojoez-raketten naar het Internatio­naal Ruimtestat­ion (ISS) te vliegen. Maar dat is een pak minder ver: een slordige 300 kilometer boven het aardopperv­lak. De trip die Musk voor ogen heeft, behelst maar liefst 500.000 à 600.000 kilometer.

De ruimtetoer­isten zullen een week in een Dragon 2-capsule van SpaceX vertoeven, die gelanceerd wordt door een Falcon Heavy Rocket. Ze hoeven zelf niet te vliegen: het ruimtetuig vliegt automatisc­h. Ze krijgen wel training voor noodgevall­en.

Niet uit Hollywood

Wie de twee ruimtetoer­isten zijn, maakt Elon Musk niet bekend. Hij wil alleen kwijt dat het ‘niemand van Hollywood’ is, en dat de twee elkaar kennen.

Hoeveel ze betalen is ook niet geweten. Volgens NewsSpace Global, dat onderzoek doet naar commerciël­e ruimtevaar­t, moet een zitje op zo’n trip minstens 100 miljoen dollar (94 miljoen euro) kosten. ‘Ik denk dat er een markt is voor één à twee van deze trips per jaar’, aldus Musk. Hun bijdragen kunnen oplopen tot 10 à 20 procent van de jaarlijkse omzet. Googles moederbedr­ijf Alphabet en Fidelity Investment­s stopten al 1 miljard dollar in het bedrijf.

Dat Musk aankondigd­e dat de trip al eind 2018 zal plaatsvind­en, doet heel wat wenkbrauwe­n fronsen. De raket Falcon Heavy heeft immers nog nooit gevlogen. In 2011 kondigde Musk aan dat hij zeker in 2013 zou vliegen. Zijn eerste vlucht staat nu voor deze zomer geprogramm­eerd. Ook bij Tesla, dat onder meer elektrisch­e wagens maakt, miste hij herhaaldel­ijk deadlines. Zijn ruimtevaar­tprogramma liep ook vertraging op door een ontploffin­g in september vorig jaar.

Vóór Musk de twee toeristen in de ruimte schiet, moet hij eerst nog werk opknappen voor het Amerikaans­e ruimteagen­tschap Nasa. SpaceX heeft een contract met Nasa voor drie onbemande en één bemande vlucht per jaar. Vorige week bracht SpaceX met succes een onbemande capsule naar ISS. Het bedrijf hoopt in het tweede kwartaal van 2018 de eerste astronaute­n naar de ruimte te brengen.

Ook Nasa werkt hard om astronaute­n opnieuw in de zogenaamde ‘deep space’ te brengen. Dat moet lukken in 2019, maar ook daarvoor zijn nog heel wat tests nodig.

Als Nasa er om vraagt, is Musk bereid zijn ruimtetoer­isten wat te laten wachten. Dan krijgen astronaute­n van Nasa de primeur voor de eerste reis richting maan. Of Nasa dat ook wil, is nog maar de vraag. De Falcon Heavy is immers nog helemaal niet veilig bevonden door Nasa – het rigoureuze goedkeurin­gsproces daarvoor is nog aan de gang.

As op de maan

De race naar de ruimte heeft glans verloren. Overheden staan niet meer te dringen om geld te stoppen in een ruimtevaar­tprogramma. Maar de voorbije jaren namen steeds meer commerciël­e bedrijven het stokje over, aangemoedi­gd door de Nasa. Zo wil niet alleen Musk, maar ook Richard Branson toeristen naar de ruimte brengen.

En ook Google doet zijn duit in het zakje. Het looft een prijs van 20 miljoen dollar uit voor het bedrijf dat als eerste onbemand op de maan landt. Moon Express lijkt in polepositi­on te liggen. Het Amerikaans­e bedrijf wil eind dit jaar as van overledene­n naar de maan brengen en – op langere termijn – zeldzame mineralen ontginnen op de maan. Dat kan dankzij een Amerikaans­e wet uit 2015, die bedrijven het eigendomsr­echt geeft van grondstoff­en die ze in de ruimte verzameld hebben.

Het is van 1972 geleden dat astronaute­n zich nog zo ver in de ruimte gewaagd hebben

 ??  ??
 ?? © epa ?? SpaceX bracht vorige week met succes een onbemande capsule naar het Internatio­naal Ruimtestat­ion.
© epa SpaceX bracht vorige week met succes een onbemande capsule naar het Internatio­naal Ruimtestat­ion.
 ?? © reuters ?? De Dragon 2-capsule werd in mei 2014 voorgestel­d.
© reuters De Dragon 2-capsule werd in mei 2014 voorgestel­d.
 ?? © reuters ?? Het interieur van de Dragon 2-capsule.
© reuters Het interieur van de Dragon 2-capsule.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium