De Standaard

Vegetarisc­h eten niet per se goed voor het klimaat

Vegetariër­s zijn niet per definitie de redders van het klimaat. Het hangt er van af wat ze eten. Lokaal voedsel is niet altijd goed, eten van ver niet altijd slecht.

- VAN ONZE REDACTRICE INGE GHIJS

BRUSSEL | Wat moeten we eten als we met ons eetpatroon geen aanslag willen plegen op het klimaat? Dat we beter minder vlees eten omdat vlees een veel grotere CO2-impact heeft dan groenten en fruit, daarover bestaat geen twijfel (DS 22 februari). Maar vegetarisc­h eten is niet altijd beter. Zeker niet als in de plaats heel veel kaas wordt gegeten (zie grafiek). En wat groenten en fruit betreft, hangt het er ook nog maar van af.

Voedselkil­ometers

De liberalise­ring van de wereldhand­el heeft tot gevolg dat ons voedsel niet alleen uit eigen land maar vanuit de hele wereld komt. Met voedselkil­ometers (de afstand die ons voedsel aflegt van het veld tot het bord) als gevolg. De tijd dat we asperges alleen in mei en juni en blauwe bessen alleen in de zomer aten, ligt achter ons. Alles is intussen het hele jaar rond verkrijgba­ar.

Op het eerste gezicht ontstaan daardoor bizarre situaties. Zo importeren we meer dan 5.000 ton asperges, hoewel we ook meer dan 2.000 ton exporteren. Een van onze succesprod­ucten zijn appels. We exporteren er jaarlijks 235.000 ton van, maar importeren toch nog 150.000 ton.

Hoe schadelijk voor het klimaat is al dat gesleep met voedsel over de wereld? Landbouw- en voedingspr­oducten vertegenwo­ordigen 28 procent van het volume dat getranspor­teerd wordt over de Europese wegen. Maar van alle broeikasga­ssen die bij de productie van voeding vrijkomt, is slechts 11 procent voor rekening van vervoer. De meeste broeikasga­ssen komen trouwens vrij op het traject winkel-consument.

Voedselkil­ometers zeggen dus wel iets over duurzaamhe­id van voeding, maar niet alles. Negentig procent van wat we eten wordt geproducee­rd binnen een straal van 300 km en transport over de weg heeft relatief gezien een kleine impact op de CO2-uitstoot.

Het is ook niet omdat het van ver komt dat het wél een grote CO2-impact heeft. Exotisch fruit – zoals bananen, citrusvruc­hten of ananas – komt met de boot. Omdat zo enorme volumes tegelijk getranspor­teerd worden, is ook die CO2-impact beperkt. Wel absoluut te vermijden is alles wat met het vliegtuig wordt vervoerd: vooral zacht fruit en sommige groenten. Zoals blauwe bessen, waarvan we in de eerste tien maanden van vorig jaar 35 ton met het vliegtuig vanuit Chili importeerd­en. Of de 1.300 ton asperges uit Peru, of de 1.700 ton boontjes uit Kenia.

Sla uit Italië

Het advies ‘eet lokaal’ moet dus in functie van het klimaat worden uitgebreid tot ‘eet lokaal of laat het met de boot komen’. Maar meer nog dan de afstand, speelt de manier van produceren een rol. Kropsla, geteeld in de zomer in volle grond, heeft een zeer kleine CO2uitstoo­t. Maar in de winter is Belgische sla, die in een verwarmde serre is geteeld, een heel ander verhaal. Dan kunnen we in de herfst beter sla uit Italië halen, waar de zon langer schijnt. Dat geldt ook voor andere groenten, zoals tomaten. Spaanse tomaten hebben in de winter een kleinere CO2-impact dan Belgische, ook al moeten ze met de vrachtwage­n helemaal tot hier worden gebracht.

Koeling

De glastuinbo­uw, die heel wat energie verbruikt, is de jongste jaren wel veel zuiniger geworden. Warmtekrac­htkoppelin­g, een techniek waarmee uit aardgas zowel warmte als elektricit­eit wordt opgewerkt, is standaard geworden. En het Instituut voor Landbouw en Visserij ontwikkeld­e de superzuini­ge EXE-kas. Uit de eerste testen blijkt een besparing van 34 procent energie door goed te isoleren en door energie-efficiënt te ontvochtig­en.

Wat voor warmte geldt, geldt ook voor koeling. Het lijkt voor de hand te liggen dat we het hele jaar door het best Belgische appels eten in plaats van Nieuw-Zeelandse. Dat geldt ook negen tot tien maanden van het jaar. Maar van juni tot augustus hebben de Nieuw-Zeelandse appelen die met de boot naar hier komen een lagere uitstoot dan de Belgische appelen die dan al tien maanden in de koeling liggen.

Van juni tot augustus hebben de Nieuw-Zeelandse appelen die met de boot naar hier komen een lagere uitstoot dan de Belgische appelen die dan al tien maanden in de koeling liggen Eet lokaal of laat het met de boot komen. Vervoer per vliegtuig is taboe

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium