De Standaard

‘Partijdige’ gerechtsex­perts aan banden gelegd

-

Gerechtsde­skundigen die de verzekerin­gsmaatscha­ppijen in de kaart spelen, brengen veel slachtoffe­rs tot wanhoop. De commissie-Justitie werkt aan een label voor die experts, dat misbruiken moet tegengaan.

| De West-Vlaamse Anke Santens (41) liep enkele jaren geleden een ernstig hersenlets­el op bij een verkeerson­geval. Ze is een van de mensen die midden 2015 in de Panorama- reportage ‘Onpartijdi­gheid verzekerd’ getuigden over hun juridische strijd voor een correcte vergoeding. Uit de reportage bleek dat sommige gerechtsde­skundigen verslagen opstellen die de verzekerin­gsmaatscha­ppijen in de kaart spelen. Waarom? Omdat ze toevallig ook werk(t)en voor diezelfde verzekeraa­r. Het gevolg is dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd en veelal bot vangen. Meestal gaat de betwisting over de graad van handicap of werkonbekw­aamheid.

Ook verkeerssl­achtoffer Alain Heyrman (52) kan ervan meespreken. De verzekerin­gsartsen beweren dat hij niets mankeert en wél nog kan werken, maar zijn eigen arts stelt het tegendeel vast. Hij vecht al bijna twintig jaar voor erkenning – via het gerecht, maar evengoed de (sociale) media. Lotgenote Patricia Vantorre uit Knokke heeft zelfs een rechtszaak aan tegen verzekeraa­r AXA aangespann­en, ze eist 1 miljoen euro.

Hun verhalen zijn genoegzaam bekend, en geen unicum. Wie bijvoorbee­ld de Facebookpa­gina ‘NEEN tegen verzekerin­gsbedrog’ bekijkt, ziet dat een heleboel (ver- keers)slachtoffe­rs radeloos zijn. Woorden als ‘misbruik’, ‘ manipulati­e’, ‘complot’ en ‘corruptie’ worden niet geschuwd.

Sinds 1 december is er officieel een ‘nationaal register van gerechtsde­skundigen’, maar het is nog niet in werking. De Kamercommi­ssie-Justitie buigt zich momenteel over de uitvoering van de wet – die de onpartijdi­gheid moet garanderen en volgens minister Koen Geens (CD&V) een ‘kwaliteits­label’ moet bieden. Het is de bedoeling dat de uitvoering nog

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium