De Standaard

Asociale politiekor­psen krijgen sanctie

-

De politie heeft zelf beslist dat er een boetesyste­em wordt ingevoerd voor korpsen die zonder gerechtvaa­rdigde grond weigeren om solidair personeel uit te lenen aan collega-korpsen.

| De aanhoudend­e terreurdre­iging – we zitten al heel lang op niveau 3 –, de asielcrisi­s en allerhande stakingen wegen op de politie. Zowel de lokale als de federale politie zit al een tijdje op het tandvlees en dat leidt tot een vicieuze cirkel: de federale roept steeds vaker de hulp in van de lokale korpsen, die op hun beurt klagen over een gebrek aan mankracht.

Niet alle politiezon­es zijn even bereidwill­ig. Het gebrek aan solidarite­it werd vorig jaar al aan de kaak gesteld door minister van Veiligheid en Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). Hij schreef de zones verschille­nde keren aan en dreigde met sancties. Dat dreigement wordt binnenkort uitgevoerd, blijkt uit het antwoord van Jambon op een vraag van Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) in de jongste Kamercommi­ssie. Vorige week is het ‘coördinati­eorgaan van de geïntegree­rde politie’ bijeengeko­men, in aanwezighe­id van de minister. Op die vergaderin­g werd beslist om de ministerië­le richtlijn die de solidarite­it tussen de korpsen regelt, te verstrenge­n.

‘Er is dus een akkoord’, zegt Jambon. ‘Het coördinati­ecomité heeft mij meegedeeld dat het con- cept voorziet in een sanctiemec­hanisme, via een afhouding op de federale basisdotat­ie. Het werkt als een boetesyste­em.’

Concreet: als de Algemene Inspectie na onderzoek vaststelt dat een zone op een ‘niet-gerechtvaa­rdigde basis’ geweigerd heeft om aan het HICAP-systeem bij te dragen (HICAP is de naam van het solidarite­itssysteem), dan wordt een bedrag ingehouden. De totaal in- gehouden som wordt op het einde van het jaar verdeeld onder de zones die wél solidair zijn. ‘Zo moet het systeem weer voor solidarite­it zorgen, voornameli­jk tussen de lokale zones onderling’, onderstree­pt de minister.

Lahaye-Battheu is tevreden: ‘De goede leerlingen worden dus beloond, het zijn de slechte leerlingen die het geld ophoesten. Zo wordt de solidarite­it hersteld, dit past in de geest van de geïntegree­rde politie.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium