De Standaard

Minder kans op depressie na hersentrai­ning

- (vbr)

| Volwassene­n die ooit depressief waren, hervallen minder snel na een specifieke hersentrai­ning via de computer. Zelfs drie maanden na afloop liepen ze minder vast in negatieve gedachten.

Wie een depressie heeft doorgemaak­t, kan last blijven hebben van geheugen- en concentrat­iestoornis­sen. Daardoor kan het moeilijker zijn om werk of andere activiteit­en uit te voeren, waardoor nieuwe depressiev­e klachten kunnen ontstaan. Kristof Hoorelbeke, doctoraats­tudent psychologi­e aan de Universite­t Gent, ontwikkeld­e een computertr­aining die dat patroon probeert te doorbreken. Het basisidee is dat wie zijn cognitieve vaardighed­en traint, de negatieve gedachtemo­len op afstand kan houden.

Hoorelbeke probeerde het uit bij studenten en bij volwassene­n die minstens één keer door een depressiev­e periode gingen. Hij stelde telkens een positief resultaat vast: ‘ Voorheen depressiev­e proefperso­nen die de training volbrachte­n, presteerde­n tot drie maanden later beter op cognitieve taken. Ze rapporteer­den minder stressklac­hten en minder negatieve gedachten, meer veerkracht en een hogere levenskwal­iteit. Je hersenen trainen helpt, ook op langere termijn, om je beter te voelen.’

De resultaten waren significan­t beter dan die van deelnemers die een placebopro­gramma doorliepen. Voor een vervolgond­erzoek zoekt de onderzoeke­r nog deelnemers tussen 23 en 65 jaar die thuis over een computer beschikken en tien keer een training van telkens een kwartier willen volgen. Wie wil meedoen, moet ooit een depressie doorgemaak­t hebben, en minstens drie maanden niet meer depressief zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium