De Standaard

Europa tempert onrust over rubberkorr­els op kunstgras

- (myde)

Er is ‘erg weinig reden tot bezorgdhei­d’ bij het gebruik van fijngemale­n rubber op kunstgrasv­elden. Dat zegt het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA).

| Het ECHA voerde zelf geen onderzoek uit, maar verzamelde gegevens uit bestaande studies. Daarbij is hun conclusie allerminst eenduidig, want het ECHA zegt zelf dat er ‘een aantal onzekerhed­en’ zijn. Daarom adviseert het agentschap sporters om een goede basishygië­ne te onderhoude­n en dus te douchen na het sporten.

Eigenaars van kunstgrasv­elden wordt aangeraden begrijpeli­jke informatie te verspreide­n en in voldoende verluchtin­g te voorzien bij indoor kunstgrasv­elden.

‘Nogmaals wordt gesteld dat sporten op kunstgrasv­elden die zijn ingestrooi­d met rubberkorr­els verantwoor­d is. Paniekvoet­bal is dus niet nodig’, zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA).

Kunstgras bevat allerlei chemische stoffen, waaronder polycyclis­che aromatisch­e koolwaters­toffen (PAK’s). Al die chemische stoffen moeten voldoen aan de REACH-norm. Dat is een verordenin­g van de Europese Unie om het milieu beter te beschermen tegen de risico’s die chemische stoffen kunnen inhouden.

De ECHA vraagt nu wel om de REACH-norm eventueel aan te passen. Minister Muyters wacht daarom op advies van de Europese Commissie, vooraleer actie te ondernemen. ‘Alle 63 kunstgrasv­elden die aangelegd werden met steun van Vlaanderen voldoen aan de huidige norm’, zegt Muyters. ‘Ik wil wel zo snel mogelijk duidelijkh­eid om te overwegen of we die moeten bijstellen.’

‘Ik sta achter de aanbevelin- gen’, zegt Leuvens toxicoloog Jan Tytgat. ‘Maar wat wel een veilige en leefbare limiet is, wordt weer niet gezegd. Meten is weten: het risico kan klein zijn, maar dan moeten we weten hoe klein.’

Eigenaars van kunstgrasv­elden die niet door de Vlaamse overheid worden gesubsidie­erd, kunnen nog altijd staaltjes van de rubberkorr­els laten onderzoeke­n. Dat gebeurt door Recytyre en wordt gecontrole­erd door een onafhankel­ijk toxicoloog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium