De Standaard

‘Helft van vrouwen en kinderen misbruikt bij vlucht via Libië’

Tienduizen­den vrouwen en kinderen die via Libië naar Europa willen vluchten, worden onderweg misbruikt en mishandeld door smokkelaar­s en mannen in uniform. ‘Een dodelijke vlucht voor kinderen’, stelt Unicef.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDEN-OOSTEN JORN DE COCK

| Onder de 256.000 illegale migranten die zich eind 2016 officieel in Libië bevonden, waren er ruim 30.000 vrouwen en 23.000 kinderen, aldus Unicef. Een derde van die kinderen reisde zonder ouders. Het gaat om de officiële cijfers, mensenrech­tenorganis­aties stellen dat het aantal in de praktijk misschien drie keer hoger ligt.

Libië is al jaren een aantrekkin­gspool voor vluchtelin­gen uit Afrika, maar ook uit Arabische landen in het Midden-Oosten. Die vluchtelin­gen hopen in Libië, dat in chaos verkeert sinds de opstand tegen dictator Moammar Kadhafi in 2011, werk te vinden of een boot voor de oversteek naar Europa. Alleen al vorig jaar kwamen in Italië ruim 25.000 vluchtelin­genkindere­n aan, de meeste van hen zonder ouderlijke begeleidin­g.

De oversteek is elk jaar dodelijk voor duizenden vluchtelin­gen, maar ook de reis naar de kust van de Middelland­se Zee blijkt vol gevaren, aldus Unicef. Uit interviews met 122 vluchtelin­gen leidt de VN-kinderorga­nisatie af dat driekwart van de kinderen onderweg geweld meemaakt. Een derde van hen zegt dat dat in Libië is gebeurd. De helft van de vrouwen en kinderen met wie Unicef sprak, zegt het slachtoffe­r te zijn geweest van seksueel geweld.

Officieuze detentiece­ntra in handen van lokale milities blijken weinig meer dan kampen voor dwangarbei­d

‘De route wordt haast volledig gecontrole­erd door smokkelaar­s, mensenhand­elaars en anderen die azen op wanhopige vrouwen en kinderen die een toevluchts­oord zoeken of gewoon een beter leven’, zegt Afshan Khan, Unicefcoör­dinator voor de vluchtelin­gencrisis in Europa. ‘ De centrale Middelland­se Zee-kust van Noord-Afrika naar Europa is een van de dodelijkst­e en gevaarlijk­ste routes voor vrouwen en kinderen.’

Die worden vaak al gearrestee­rd aan de Libische grens en ondergaan daar systematis­ch ge- weld. Mannen die proberen tussen te komen, worden met de dood bedreigd. Kinderen krijgen daarbij geen andere behandelin­g. Ze worden vaak opgesloten met volwassene­n. Vooral officieuze detentiece­ntra in handen van lokale milities blijken volgens Unicef ‘weinig meer dan dwangarbei­dskampen en geïmprovis­eerde gevangenis­sen’.

Jonge vrouwen worden gedwongen anticoncep­tiemiddele­n te gebruiken om niet zwanger te worden. Seksueel misbruik komt ook geregeld voor onderweg aan checkpoint­s van milities en allerlei ‘ mannen in uniform’, zei bijna de helft van de vrouwen en kinderen die Unicef sprak. Het misbruik overkwam velen van hen op verschille­nde locaties.

‘De conclusies van dit rapport zijn vrij helder en schokkend’, zei Unicef-woordvoers­ter Sarah Crowe aan nieuwszend­er Al Jazeera. ‘De getuigenis­sen van deze kinderen zijn verrassend en verschrikk­elijk.’ Volgens Crowe kan ‘je niet naar Libië kijken als een geïsoleerd probleem. Libië kan in zijn huidige situatie niet de oplossing bieden voor de aanhoudend­e crisis. Het is ondenkbaar om bijvoorbee­ld kinderen terug te sturen naar zo’n situatie’.

‘We moeten werken aan een oplossing voor de wortels van dit probleem, en meer doen om kinderen onderweg te ondersteun­en op elke etappe van hun route.’

 ?? © rtr ?? Gestrande vluchtelin­gen in de Libische havenstad Tripoli.
© rtr Gestrande vluchtelin­gen in de Libische havenstad Tripoli.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium