De Standaard

Snelle wagens zijn passie wielerkamp­ioen

-

nen is. ‘En ik rij heel graag. In de zomer ging ik geregeld met onze pa wat bollen in mijn Donkervoor­t. ‘s Morgens vertrekken, een kilometer of 800 rijden op mooie baantjes, zalig.’

Nu wordt Boonen ambassadeu­r en verdeler van Donkervoor­t in een Belgische vestiging in Herent bij Leuven, bevestigt het Nederlands­e autobedrij­f. Wat zijn functie precies inhoudt? ‘We kunnen alleen zeggen dat hij Donkervoor­t in België mee op de kaart zal zetten’, zegt Amber Donkervoor­t, dochter van de oprichter van het bedrijf.

Wat ze wel nog kwijt wil, is dat Boonen eerder al had geopperd dat hij na zijn wielercarr­ière iets in de autowereld wilde doen. Dat hoeft niet te verbazen, gezien zijn opleiding als automecani­cien. Dat hij voor Donkervoor­t kiest, is evenmin een verrassing.

De snelle wagens wegen minder dan 700 kilogram, lichtgewic­hten dus. Ter vergelijki­ng: een Volkswagen Golf, de populairst­e auto op onze Belgische wegen, type 1.4 en vijfdeurs, weegt dubbel zo veel: 1.370 kilogram.

‘We vergelijke­n het vaak met een racefiets en een gewone stadsfiets’, zegt Amber. ‘Hoe lichter het voertuig, hoe sneller je remt en weer vertrekt. Dat principe kent Boonen als renner maar al te goed. Het is een passie die hij en Donkervoor­t delen.’

Om de wagen zo licht mogelijk te houden, zitten in een Donkervoor­t geen elektronis­che hulpmiddel­en zoals een ABS-systeem. ‘Ook omdat we mikken op het pure rijgevoel’, zegt Amber. ‘ We zijn tegenwoord­ig te gewend geraakt dat auto’s voor ons nadenken. Daarbij gaat het gevoel verloren, en dat is jammer.’ Een op en top gepersonal­iseerde wagen moet dat gevoel terugbreng­en. ‘Onze auto’s worden handgemaak­t. Er rijden geen twee dezelfde rond.’

Volgens de gespeciali­seerde website autotijd.be zijn sinds juli 2014 welgeteld drie Donkervoor­ts verkocht in België. Daar moet ambassadeu­r Tom Boonen dus iets aan veranderen.

De kostprijs van zo’n snelle Donkervoor­t? Minstens 160.000 euro, al kan de prijs hoog oplopen afhankelij­k van de gekozen snufjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium