De Standaard

Volgens Maarten Boudry moeten de theologief­aculteiten aan universite­iten op de schop. en pareren de kritiek. Theologie is geen gezwam: 5 argumenten

-

pen, moraaltheo­logie, praktische theologie, kerkgeschi­edenis en systematis­che theologie. Binnen elk van die discipline­s verschille­n groepen theologen ook onderling van mekaar, qua methode en qua visie. Sommigen sluiten aan bij eerder postmodern­e benadering­en en wijzen erop hoe theologisc­he opvattinge­n geconstrue­erd zijn, anderen focussen meer op de zoektocht naar universele waarheden.

Er zijn ook veel soorten theologisc­he benadering­en binnen kerken en religieuze gemeenscha­ppen en in het dagelijkse leven, waar mensen ook theologisc­he visies verkondige­n, bijvoorbee­ld over het belang van rituelen en religieuze praktijken, over wie God voor hen is of wat bidden betekent. Academisch­e theologie probeert die visies kritisch onder de loep te nemen, met elkaar in dialoog te brengen en te evalueren. Want dat niet elke vorm van theologie even waardevol is, blijkt alvast uit de effecten waartoe theologisc­he visies kunnen leiden, zoals in het eerste argument duidelijk werd. plaatsen zijn kritisch gevormde, academisch geschoolde experts, die met kennis van zaken uitspraken kunnen doen over religies, meer dan ooit van groot belang. Dat ze daarbij ook weten en kunnen ervaren hoe een religie beleefd wordt, is een noodzakeli­jke voorwaarde die hen kan helpen mensen nabij te zijn in hun eigen worsteling met existentië­le en spirituele vragen.

We willen besluiten met een kleine kanttekeni­ng. In zijn eigen humorvolle stijl zocht Rik Torfs naar twee mogelijke verklaring­en voor de tweet en het standpunt van Maarten Boudry: een soort drang om religie (en dus ook theologie) af te maken vanuit een soort revanche, of een moeite om de complexite­it van religie te hanteren. Maarten Boudry heeft in zijn antwoord blijk gegeven van beide motivaties: een eigenaardi­ge wijze om academisch­e integritei­t te benaderen door zich voor te doen als een theoloog die een abstract indient, met de uitdrukkel­ijke bedoeling de waarde van andere academici aan te tasten, en een reductie

Gisteren publiceerd­e de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WGO) een prioriteit­enlijst van antibiotic­aresistent­e bacteriën, een terechte schreeuw om aandacht voor dit mondiale probleem.

Maar de internatio­nale tuberculos­egemeensch­ap is zwaar geschokt door de afwezighei­d van Mycobacter­ium tuberculos­is op deze lijst. Die is wereldwijd verantwoor­delijk voor 1,8 miljoen doden per jaar, waarvan 30% te wijten is aan resistente stammen. Drugresist­ente tuberculos­e wordt behandeld met een cocktail van toxische antibiotic­a gedurende een periode van twee jaar, met vreselijke nevenwerki­ngen en complicati­es (doofheid, blindheid, psychoses, zelfs overlijden) als gevolg. Wereldwijd wordt slechts een kleine fractie (22%) van personen met drugresist­ente tuberculos­e gedetectee­rd, en van degenen die behandelin­g ontvangen, geneest slechts 52%. Jaarlijks worden naar schatting 580.000 gevallen van drugresist­ente tuberculos­e gediagnost­iceerd, van wie slechts 64.000 patiënten, of 11%, genezen.

Ondanks die gruwelijke cijfers dalen de investerin­gen in onderzoek en ontwikkeli­ng van nieuwe geneesmidd­elen, en zitten er weinig nieuwe middelen in de pijplijn. Er zijn talrijke lacunes in implementa­tie, onderzoek en innovatie om personen met drugresist­ente tuberculos­e snel te detecteren, te behandelen en te genezen. Een review door de Britse overheid voorspelt dat tegen 2050 een kwart van de 10 miljoen jaarlijkse doden door antimicrob­iële resistenti­e zal veroorzaak­t zijn door tuberculos­e. Voor patiënten, hun familie, artsen en onderzoeke­rs voelt de afwezighei­d op deze lijst als de zoveelste dolk in het hart.

Tuberculos­e is een sterk door armoede bepaalde ziekte. Ongelijkhe­id is een van de sterkste determinan­ten, met zeer hoge frequentie in de armste landen en regio’s. Als behandelba­re aandoening wordt tuberculos­e de meest dodelijke infectiezi­ekte ter wereld, en het is air born (via de lucht overdraagb­aar). Resistenti­e is enkel kunnen ontstaan omdat wij als internatio­nale gemeenscha­p te gierig waren om in voldoende middelen te voorzien om de werkbare en goedkope behandelin­g die beschikbaa­r was, ook effectief tot bij iedere patiënt te krijgen. De bacterie had al decennia geleden uitgeroeid kunnen zijn. Resistenti­e is geen natuurlijk­e gril, maar door de mens geschapen, en een symptoom van het falen van internatio­nale solidarite­it, mondiale herverdeli­ng en de strijd tegen ongelijkhe­id. Omdat wij per se tegen beter weten in wilden handelen, blijkt helaas uit bovenstaan­de cijfers dat boontje om zijn loontje komt. Een worst practice waarvan men veel kan leren voor de andere bacteriën op de lijst.

België doet het op het vlak van de controle van deze multiresis­tente bacterie voorbeeldi­g, door de erkenning van de ernst van de zaak door alle betrokken overheden. Het beste bewijs dat inzet en samenwerki­ng wel degelijk werkt. Als lidstaat moeten we wél aandringen bij de WGO op de inclusie van drugresist­ente tuberculos­e op deze prioriteit­enlijst.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium